Legitimatiebewijs aanleveren?
Check de top 5 aandachtspunten!


Bij een de hypotheekaanvraag vraagt de hypotheekverstrekker om een geldig legitimatiebewijs. Er zitten behoorlijk wat eisen aan de manier waarop je jouw legitimatiebewijs moet aanleveren. Daarom hebben we de top 5 aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

Legitimatiebewijs voor hypotheek


Een hypotheek is niet zomaar iets. Om die van jou te kunnen regelen, moeten wij als onafhankelijk hypotheekadviseur of tussenpersoon zeker weten dat jij echt bent wie je zegt dat je bent. En niet alleen wij, ook de geldverstrekker wil die zekerheid. De verstrekker stelt daarom een aantal eisen aan de manier waarop het legitimatiebewijs moet worden aangeleverd. En dat gaat nogal eens mis. Let daarom goed op de volgende tips voor je het bewijs aanlevert:


 1. Is het legitimatiebewijs nog geldig?
  Voordat jouw hypotheekaanvraag wordt behandeld, wil de geldverstrekker een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart ontvangen. Let op: een rijbewijs of ander legitimatiebewijs is beslist niet toegestaan.
 2. Is alles goed zichtbaar?
  Als je een scan of foto van je identiteitsbewijs maakt, zorg dan dat alle randen zichtbaar zijn en er geen vingers in beeld zijn. Alleen het BSN mag worden afgeplakt of worden weggestreept.
 3. Is het document in kleur?
  Het heeft de voorkeur dat de scan of foto van je legitimatiebewijs in kleur wordt aangeleverd. Zwart-wit-documenten worden soms door de geldverstrekker niet goedgekeurd.
 4. Is de achterkant nodig?
  Ja, de hypotheekverstrekker heeft van zowel de voorkant als achterkant een kopie nodig.
 5. Is alles leesbaar?
  Alle tekst op je legitimatiebewijs moet goed leesbaar zijn. Maak dus een duidelijke scan of foto. Check, nadat je het legitimatiebewijs in de ZELF portal hebt geüpload, nog even of je alles goed kunt zien.


Voorbeelden hoe aan te leveren kopie-legitimatiebewijs:

Voorbeeld
Nederlandse identiteitskaart,
model 2021
​​​​​​​bron: rijksoverheid.nl

Voorbeeld
Nederlandse identiteitskaart,
model voor 2014
​​​​​​​bron: rijksoverheid.nl

In de MRZ-zone, het paars omcirkelde, bevindt zich hier ook het 9 cijferig BSN. Streep indien gewenst alleen de 9 BSN cijfers door en geen andere cijfers of letters!

Voorbeeld Nederlands
paspoort,
​​​​​​​model na 2014
bron: rijksoverheid.nl


In de MRZ-zone, het paars omcirkelde, bevindt zich hier ook het 9 cijferig BSN. Streep indien gewenst het BSN weg.Voldoet jouw aangeleverde legitimatiebewijs aan de
top 5 aandachtspunten?Perfect! Dit levert een extra plus op bij de razendsnelle afhandeling van jouw hypotheekaanvraag.