Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Militair, hypotheek en overlijdensrisicoverzekering

woensdag, 16 mei 2012

Veel verzekeraars hebben in hun Algemene Voorwaarden een clausule staan die uitbetaling op een overlijdensrisicoverzekering uitsluit als militairen door oorlogshandelingen om het leven komen.

Door deze uitsluiting konden militairen vroeger vaak geen hypotheek krijgen. Een overlijdensrisicoverzekering is immers vaak verplicht bij een hypotheek. Dit was een onwenselijke ontwikkeling.

In 1993 heeft het ministerie van Defensie daarom een speciale overeenkomst gesloten met het Verbond van Verzekeraars, die militairen tegemoet komt bij het kopen van een woning.

Regeling Defensie

De overeenkomst regelt dat verzekeraars bij de beoordeling van het overlijdensrisico in verband met mogelijke uitzendingen voor vredesoperaties, geen andere maatstaven hanteren voor militairen dan voor niet-militairen. Het gaat hierbij om het risico van gevechtshandelingen bij operaties die volkenrechtelijke organisaties (zoals de VN of de Navo) uitvoeren of onder hun toezicht hebben staan. Als een verzekering in zulke gevallen tot uitkering komt, zal Defensie de betreffende verzekeraar 50% van de uitgekeerde som vergoeden. De verzekering moet verpand zijn aan een hypotheekverstrekker, terwijl de vergoeding maximaal € 400.000 bedraagt.

Niet-medische factoren

Overlijdensrisico’s komen niet alleen in beeld via een medische beoordeling. Ook niet-medische factoren, samenhangend met de beroepsuitoefening, kunnen een extra risico opleveren. Zo zal een beroepsduiker meer risico lopen dan bijvoorbeeld een grafisch tekenaar. Omdat er binnen de krijgsmacht uiteenlopende functies bestaan, kijken levensverzekeraars steeds vaker of de specifieke beroepswerkzaamheden extra overlijdensrisico opleveren. Dit gebeurt ook bij burgerberoepen binnen Defensie. De daaruit voortvloeiende tarifering past binnen de afspraken tussen het Verbond van Verzekeraars en Defensie.

Werken in het buitenland

Naast specifieke beroepsrisico’s, kan ook het werken in het buitenland risico’s met zich brengen. Dit hangt onder meer af van de locatie en de verblijfsduur. Zo zal iemand die een maand in Duitsland gaat werken geen verhoogd risico lopen. Maar voor iemand die langere tijd zal verblijven in een land met bijvoorbeeld veel terreurdreiging of natuurgeweld, ligt dat al snel anders. De beoordeling van dit risico speelt bij aanvang van de verzekering. Als een kandidaat-verzekerde (militair of burger) weet dat hij naar het buitenland gaat om te werken, zal hij dat moeten vermelden in de aanvraagfase.

zie ook: Hypotheek militairen

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.