Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Restschuld hypotheek bij verkoop kan mee

donderdag, 14 april 2011

In de clausule, die de banken hebben opgenomen in de nieuwe gedragscode, staat zwart op wit dat gezinnen de schuld die zij bij de verkoop van de oude woning overhouden, mogen meenemen bovenop de nieuwe hypotheeksom.

Dit komt neer op een hogere financiering dan de 110% van de marktwaarde van het huis, zoals die per augustus ingaat voor nieuwe hypotheken. Zie nieuwsbericht.

Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) hebben de banken deze clausule opgenomen om grip te houden op de restschuld.

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) reageert:
"De reden dat dit punt is opgenomen in de code, is dat iemand anders geen nieuwe woning kan betalen. Voor deze nieuwe hypotheek zal gelden dat maximaal 50% aflossingsvrij mag zijn. Daarbij zal een bank goed letten op de maximale leencapaciteit, oftewel wat iemand verantwoord kan lenen".

Hoogleraar Peter Boelhouwer (TU Delft) is het met de VEH eens dat banken het meefinancieren van de verkoopschuld niet doen vanuit filantropische overwegingen. "De financiers krijgen hiermee plat gezegd meer zekerheid dat de gehele schuld wordt ingelost. Consumenten mogen hier eigenlijk blij mee zijn, want als zij een persoonlijke lening moeten afsluiten, dan zijn zij een stuk duurder uit. De rente op een consumentenkrediet is tenslotte vele malen hoger dan de hypotheekrente, ook al is dat zonder belastingaftrek."

De hoogleraar meent tevens dat de clausule bovendien goed is voor de doorstroming op de woningmarkt. Door allerlei maatregelen van de banken, de toezichthouder en de politiek is deze almaar meer op slot geraakt.

Met een restschuld is het nu immers bijna onmogelijk om een nieuwe hypotheek te krijgen. Mensen met een restschuld worden veelal over een kam geschoren met wanbetalers. Terwijl het verlies op de woning bij verkoop waardoor de restschuld ontstaat, niet het gevolg hoeft te zijn van betalingsachterstanden, maar ook kan komen door de huidige waardedalingen op de huizenmarkt.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.