Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Gedragscode hypotheek verstrekking per 1 augustus 2011 aangescherpt

dinsdag, 22 maart 2011

De nieuwe gedragscode hypothecaire financieringen vormt vanaf 1 augustus het uitgangspunt voor de toezichthouder om te controleren of banken en andere hypotheekaanbieders en hypotheekadviseurs zich aan het wettelijk verbod op onverantwoorde kredietverlening houden.

Huizenkopers mogen vanaf 1 augustus 2011 voor hun hypotheek niet meer lenen dan 110% van de marktwaarde van hun huis en daarvan mag maximaal 50% aflossingsvrije hypotheek zijn. Dat staat in de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financiering (CHF) die het Verbond van Verzekeraars, de NVB, de AFM en de minister van Financiën maandag zijn overeengekomen.

Op dit moment geldt voor hypotheken met NHG de regel dat niet meer dan 112% van de waarde van de woning geleend mag worden en tevens dat 50% van die waarde aflossingvrij verstrekt mag worden. Wat dat betreft, lijken de aanpassingen meer een gelijktrekking naar de reguliere NHG normen.

Verder worden ook de mogelijkheden om af te wijken van de inkomensnorm beperkt. Het is nog steeds mogelijk om aanschafkosten van een huis plus kosten koper te financieren.

De AFM raadt consumenten ten zeerste aan om zelf een goede afweging te maken van de hogere risico’s die zij lopen bij het afsluiten van een hypotheek die hoger is dan de waarde van de woning.

Er blijft de mogelijkheid om bij uitzondering onder specifieke omstandigheden en goed onderbouwd de norm te overschrijden van wat maximaal geleend mag worden door een consument.

Deze mogelijkheid ('explain-toets' genoemd) werd in het verleden bij banken echter te vaak onterecht gebruikt waardoor de bestaande norm in de praktijk leidde tot te ruime hypotheekverstrekking. In de nieuwe code van de banken kan een hypotheek alleen boven de inkomensnorm worden geadviseerd onder striktere voorwaarden.

gerelateerde berichten:

Banken komen met eigen voorstel gedragscode
Banken en AFM botsen over plannen
Minder hypotheek bij lange rentevaste periode
Weer strengere hypotheekeisen banken
Nieuwe NHG norm tot 27% minder hypotheek
Lagere inkomens lenen minder met NHG in 2011
Nieuwe hypotheekregels 2011
Toetsrente NHG en CHF norm verhoogd 1e kwartaal 2011

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.