Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Hypotheek afsluiten steeds moeilijker

dinsdag, 15 februari 2011

De hypotheekrenteaftrek is de komende jaren de enige zekerheid die woningkopers nog hebben. Voor het overige wordt het woningkrediet van alle kanten moeilijker gemaakt. Hoewel er ondanks een diepe recessie nog nauwelijks wanbetalingen zijn onder de Nederlandse hypotheekklanten, heeft de kredietcrisis toch de ogen geopend van toezichthouders. Dit bericht het Financieele Dagblad vandaag.

Nederland heeft in internationale vergelijkingen relatief hoge hypotheken, zowel afgezet tegen het totale inkomen als tegen de woningwaarde. Dat komt door een combinatie van een gunstige fiscale behandeling, een hoge welvaart en achterblijvende nieuwbouwplannen. Die hoge hypotheken kunnen bij een nog diepere crisis zowel de banken als de woningbezitters in grote problemen brengen.

Resultaat: een serie maatregelen van verschillende autoriteiten die allemaal de hypotheekproductie moeten inperken. Op korte termijn treft dat de starters op de woningmarkt, maar op langere termijn hebben ook mensen met een oude hypotheek waarvan de rentevaste termijn verloopt, er last van. (bron: Het Financieele Dagblad, pag. 17)

gerelateerde berichten:

Minder hypotheek bij lange rentevaste periode
Weer strengere hypotheekeisen banken
Nieuwe NHG norm tot 27% minder hypotheek
Lagere inkomens lenen minder met NHG in 2011
Nieuwe hypotheekregels 2011
Toetsrente NHG en CHF norm verhoogd 1e kwartaal 2011

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.