Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Banken willen einde aflossingvrije hypotheek

vrijdag, 4 februari 2011

In het bankenplan wordt zekergesteld dat aan het einde van de looptijd van dertig jaar de hypotheek tot de helft van de aankoopwaarde is afgelost of kan worden afgelost met spaargeld. In het AFM-voorstel is dat onzeker. De banken conformeren zich in hun alternatieve voorstel wel aan de hypotheekgrens van 112 procent.

De Nederlandse banken hebben een voorstel ingediend bij minister De Jager als alternatief voor de regels voor tophypotheken waar de AFM in 2009 mee kwam aanzetten. Volgens het nieuwe voorstel moeten huizenkopers bij nieuwe hypotheken minimaal 50 procent van de aankoopwaarde van de woning in 30 jaar aflossen. Dat aflossen kan ook door in 30 jaar minimaal de helft van de woningwaarde bij elkaar te sparen, zo is vandaag te lezen in het FD.

De AFM wil de hogere tophypotheken sterk aan banden leggen. In haar oorspronkelijke voorstel mogen huizenkopers niet meer lenen dan 112 procent van de aankoopprijs van de woning. Dat bedrag moeten zij bovendien in zeven jaar terugbrengen tot 100 procent van de aankoopprijs. Huizenkopers moeten in het AFM-plan in de eerste zeven jaar aanmerkelijk meer aflossen dan in het voorstel van banken en verzekeraars. De maandlasten zijn dan fors hoger. De banken vrezen dat zo de ingezakte woningmarkt nog verder op slot wordt gezet.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.