Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

BMI score medebepalend voor de hoogte van mijn premie

maandag, 31 januari 2011

Is mijn BMI score medebepalend voor de hoogte van mijn premie?

Deze veelgestelde vraag kunnen we met ja beantwoorden en voor de duidelijkheid melden we hier ook maar gelijk dat verzekeraars dat ook mogen doen. De BMI score is van invloed op het overlijdensrisico en wordt daarom meegenomen bij het berekenen van de premie.

De eerste verzekeraars die de BMI score introduceerden als premiefactor bij een overlijdensrisicoverzekering waren Nationale Nederlanden (NN) en Aegon in 2008. Andere maatschappijen volgden zoals Erasmus en Legal & General. Maatschappijen als Interpolis, Klaverblad en Cardiff berekenen toeslagen vanaf extreem overgewicht (BMI >40) [*].

Algemeen kunnen we van het volgende uitgaan:

• vanaf een BMI boven de 30/32 kan een nader medisch onderzoek plaatsvinden, ben je verder gezond dan zal dit waarschijnlijk geen consequenties hebben.
• vanaf een BMI boven de 34 zal er vrijwel altijd een medisch onderzoek plaatsvinden, dit kan gevolgen hebben voor een premie toeslag, hierbij moet je denken aan enkele euro’s per maand meer boven op de gangbare premie.
• vanaf een BMI boven de 40 word je in principe beschouwd als onverzekerbaar en daarom zal er naast een medisch onderzoek altijd een premie toeslag zijn. Hoe hoog deze toeslag zal zijn, is niet van te voren te zeggen en ook kan je simpelweg afgewezen worden door de verzekeraar.

Het is belangrijk een verzekeraar te vinden die elke aanvraag individueel bekijkt, dat zijn meestal niet de zogenaamde prijsvechters. Het Financieel Adviescentrum Nederland (FACN) bemiddelt tussen banken en verzekeraars die ‘beter’ met een verhoogd BMI omgaan. Kijk hiervoor op premievergelijking op onze website.

(bron:Stichting Meldpunt Discriminatie Overgewicht)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.