Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Regels NHG taxaties 2011

dinsdag, 14 december 2010

Nieuwe regelgeving rondom NHG taxaties vanaf 1 januari 2011

Vandaag hebben de brancheorganisaties de nieuwe branchebrede norm inzake taxaties voor NHG bekend gemaakt. Deze normen zijn overgenomen door de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) en gaan gefaseerd in vanaf 1 januari a.s.

De belangrijkste wijzigingen in 't kort voor u en ons

1. Vanaf 1 januari 2011 bent u verplicht om gebruik te maken voor al uw taxaties van het Taxatierapport Financiering Woonruimte model januari 2011. Het NWWI zal alle opdrachten die zijn geaccepteerd vóór 1 januari 2011 0:00 uur valideren conform het normblad model 2002 en de bijbehorende normen. Alle opdrachten nà dat tijdstip dienen te zijn opgesteld volgens het normblad model 2011 en worden ook gevalideerd op basis van de nieuwe normen.

2. De werkgebieden veranderen per 1 maart 2011 drastisch. Er zal gewerkt worden met een nieuwe regio-indeling op basis van werkgebieden, in plaats van met een straal van 20km. Welk werkgebied u wordt toegekend wordt u bekend gemaakt door Vastgoedcert en SCVM. Daarnaast heeft u eenmalig de mogelijkheid om een verzoek tot uitbreiding van het toegekende werkgebied in te dienen. Het NWWI zal vooralsnog tot 1 maart 2011 blijven werken met de 20km straal.

3. Met betrekking tot het gebruik en onderbouwing van de modelwaarden zal per 1 juli 2011 een wijziging plaatsvinden. Vanaf dat moment dienen de modelwaardenleveranciers een betrouwbaarheids-indicatie mee te geven. Een taxateur dient pas een toelichting op de modelwaarde te geven als deze modelwaarde een betrouwbaarheid heeft van meer dan 85% én de afwijking van de waarden meer dan 10% bedraagt. Tot 1 juli 2011 blijft de huidige norm van toepassing dat iedere afwijking groter dan 10% tussen de door de taxateur getaxeerde waarde en de modelmatige waardebepaling moet worden toegelicht.

4. Een validatie-instituut moet controleren op basis van het normblad behorende bij het Taxatierapport Financiering Woonruimte model januari 2011, de branchebrede normen én het ISO-addendum. Het zal even duren voordat iedereen gewend is om conform deze nieuwe normen te werken. We begrijpen dan ook dat deze aanpassingen de eerste periode zeker voor enige verwarring en/of misverstanden kunnen gaan zorgen. Als NWWI willen wij er in ieder geval alles aan doen het u zo duidelijk mogelijk te maken, zodat u weet wat er van u als taxateur wordt verwacht.

Belangrijke data om te onthouden

1 januari 2011:
Gebruik nieuw Taxatierapport Financiering Woonruimte model 2011.
1 januari 2011:
Ingang nieuwe NHG normen op basis branchebrede normering.
1 maart 2011:
Toegestaan om volgens de nieuwe werkgebiedregeling te werken.
1 juli 2011: * ISO 9001 certificering validatie/instituut verplicht.
* Betrouwbaarheidseis van 85% voor de modelwaarden van kracht.
* Branchebrede norm volledig van kracht.

gerelateerde berichten:

Nieuwe hypotheekregels 2011
Toetsrente NHG en CHF norm verhoogd 1e kwartaal 2011
Nieuwe NHG norm tot 27% minder hypotheek
Lagere inkomens lenen minder met NHG in 2011

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.