Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Nieuwe NHG norm tot 20% minder leenmogelijkheid

dinsdag, 9 november 2010

De nieuwe normen voor het verstrekken van hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) perken met name voor de lagere inkomens de leenmogelijkheden in. Doordat de woonquotes op advies van budgetinstituut Nibud worden verlaagd, is het maximaal te verkrijgen hypotheekbedrag tot 20% lager, zo heeft de Hypotheekshop becijferd.

Vooral inkomens tot € 24.000 worden geraakt door de nieuwe richtlijn voor het maximaal te besteden bedrag aan hypotheeklasten. Zo kan een tweeverdienershuishouden met inkomens van € 20.000 en € 15.000 dit jaar bij een toetsrente van 5% nog € 163.219 lenen. Volgend jaar wordt dat € 131.894: ruim 19% minder.

"Na de afschaffing van de Koopsubsidie worden vooral starters met een lager inkomen opnieuw beperkt in hun financiële mogelijkheden", aldus de Hypotheekshop. Bij hogere inkomens daalt het maximaal te lenen bedrag met 3% tot 5%.

De woonquote daalt voor lage inkomens met meer dan 3%; hogere inkomens mogen grofweg 1% minder van hun inkomen 'verwonen' in 2011.

De nieuwe NHG-normen schrijven tevens voor dat koopsommen voor een woonlastenverzekering niet meer mogen worden meegefinancierd in de hypotheek. (AMweb.nl)

gerelateerde berichten:

Lagere inkomens minder lenen met NHG
Hypotheek met NHG stijgt helft in aantallen

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.