Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Provisie ook correct in kostenoverzicht bestaande polissen

woensdag, 9 december 2009

De meeste levensverzekeraars zullen vanaf 1 april 2010 ook aan houders van bestaande beleggingspolissen de provisie exact vermelden in het jaarlijkse kostenoverzicht. Die belofte doet het Verbond van Verzekeraars. Eerder was een correcte opgave van het onderdeel 'kosten bemiddelaar' al afgesproken voor nieuw te sluiten beleggingsverzekeringen.

Bij een niet nader genoemd aantal maatschappijen zullen de bedragen in het jaarlijkse kostenoverzicht (bij bestaande polissen) ook na 1 april nog afwijken van de provisie die het intermediair daadwerkelijk heeft ontvangen. "De aanpassing vraagt een extra inspanning van levensverzekeraars, die op deelportefeuilles soms niet tijdig of niet tegen verantwoorde kosten is te realiseren", zo verklaart het Verbond. Deze maatschappijen zullen in een begeleidende brief aan polishouders een toelichting geven op het kopje 'kosten bemiddelaar'.

Intermediairorganisatie Fidin gaat een lijst met verzekeraars opstellen, waaraan is af te lezen in hoeverre zij de exacte provisies in hun kostenoverzichten tonen.

"Wij hebben er bij het Verbond op aangedrongen om met het melden van de exacte provisie niet te wachten tot 1 april, maar daar zo snel mogelijk mee te beginnen", zegt Joerie van Looij namens Fidin. (bron: InFinance

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.