Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Pas op met ABA-constructies

dinsdag, 19 juli 2016

De Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) waarschuwt voor de risico’s die verbonden zijn aan het (fictief) verkopen van de eigen woning. Sommige consumenten hopen daarmee de boeterente die verschuldigd is bij het vervroegd aflossen van een woninghypotheek te ontlopen.

ABA-constructie

Vorige week werd in de landelijke media aandacht besteed aan de mogelijkheid van verkoop om boeterente te ontlopen. Vrijwel alle geldverstrekkers kennen in de hypotheekvoorwaarden de bepaling dat er geen boeterente in rekening wordt gebracht, indien de hypotheek wordt afgelost in het kader van verkoop van de woning. In de geopperde constructie wordt de woning weliswaar verkocht door A aan B, maar wordt vervolgens binnen korte tijd weer terug gekocht. Van B door A.

De gedachte is dat in deze constructie de lening zonder boeterente kan worden afgelost en een nieuwe hypotheek tegen lagere rente kan worden afgesloten. de intentie is dus geen daadwerkelijke verkoop. Het wordt dus een fictieve verkoop.

Juridisch gevaarlijk

Daarnaast kan de constructie leiden tot juridische complicaties. NVHP: “De transactie zoals in de media beschreven betreft een juridisch feitelijke verkoop, waarbij het eigendom dus daadwerkelijk overgaat van de ene partij naar de andere partij. Dit kan leiden tot complicaties, indien tussen het moment van verkoop en terugkoop het pand beschadigd raakt of de waarde van het pand hoger of lager wordt, door welke oorzaak dan ook. Hoe nadrukkelijker koper en verkoper hierover afspraken maken, des te duidelijker zal het worden, dat het feitelijk een schijnconstructie betreft.”

Juridische actie geldverstrekker

Deze schijnconstructie is volgens de NVHP ook volledig in strijd met de doelstelling die geldverstrekker en consument met elkaar hebben afgesproken op het moment dat de rentevaste periode werd gekozen. “Voor zover bekend zijn op dit moment een of meerdere van dit soort zaken onder de rechter. Het moet niet onmogelijk worden geacht, dat bij een dergelijke schijnconstructie de rechter in het voordeel van de geldverstrekker zal beslissen.”

Hypotheek onmogelijk

Naast het feit dat de consument in dat geval alsnog de boeterente zal moeten betalen en een hoop overbodige kosten heeft gemaakt, is het nog maar de vraag of de verkoper opnieuw in aanmerking komt voor een lening om zijn pand terug te kopen. “Dit zal moeilijk worden indien de geldverstrekker een incidentmelding doet aan de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken. Geldverstrekkers raadplegen dit register vaak, voordat zij een besluit nemen over een aanvraag voor een nieuwe hypotheek.”

Let op

Of een dergelijke hypotheekconstructie nu via een adviseur of een bemiddelaar wordt aangevraagd: alle branchepartijen wijzen er met klem om hieraan niet mee te werken. Dus ook niet bij het zelf afsluiten van een hypotheek.

Conclusie: ontdekken wij een dergelijke constructie, dan zullen wij de bemiddeling direct staken en melding maken bij de betrokken geldverstrekker(s).

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.