Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Winstmarge op hypotheken gedaald

vrijdag, 11 september 2015

De winstmarge van banken op hypotheken is dit jaar gedaald door concurrentie van institutionele beleggers (pensioenfondsen en verzekeraars). De marges liggen nu op het niveau van vóór de financiële crisis. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA), zo meldt het FD. De gemiddelde extra winstmarge op een hypotheek is gedaald van 0,9% begin dit jaar naar 0,3%. De oorzaak: de marktrente is gestegen terwijl de hypotheekrente nauwelijks is opgelopen.

Nieuwkomers Elan (Quion/Hypotrust/Goldman Sachs), Munt (Dutch Mortgage Funding Company) en Maple (CMIS) winnen steeds meer terrein op de grootbanken. Ook nieuwe fondsen van Aegon en Achmea (Tellius en Syntrus Achmea) en Delta Lloyd en Svenska Handelsbanken winnen terrein. Dat komt vooral doordat de banken aan hoge kapitaaleisen en strenge regels moeten voldoen, vooral voor hun hypotheekportefeuilles. Deze maand meldde zich de Britse investeerder Venn Partners die €2 miljard per jaar aan hypotheken wil verstrekken in Nederland. Dat bedrag is goed voor 3 à 4% marktaandeel. Venn is sinds vorig jaar actief in Nederland met de overname van de hypotheekportefeuille van GE Artesia.

Eind 2014 waren er ca. 20 substantiële partijen op de Nederlandse hypotheekmarkt met een totale hypotheekomzet van bijna €50 miljard. Rabobank, ING, ABN Amro en Aegon zijn de grootste partijen.

(bron: FTP)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.