Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Hypotheekverstrekking verder verlaagd

maandag, 30 maart 2015

Wilt u graag dit jaar een huis kopen? Hou dan de hypotheekrentes in de gaten. Voor hypotheekrentes onder 3,5% geldt vanaf 1 juli aanstaande namelijk een lagere maximale hypotheek en kunnen de meeste woningkopers circa 5% minder lenen. Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH).

De exacte daling van het leenplafond hangt af van het inkomen. De daling van de maximale hypotheek treft vooral hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), omdat daarvoor lagere rentestanden gelden. In januari zijn de leennormen ook al strenger geworden.

Wie bezig is met de koop van een woning en een hoge lening wil, kan het best zorgen dat hij een hypotheekofferte met een datum voor 1 juli 2015. Dan gelden de huidige normen nog, zo laat VEH weten.

Rekenvoorbeeld
De Hypotheekshop berekende eerder deze week al wat het effect is voor een modaal gezin. Als een gezin twee inkomens heeft, van 35.000 en 10.000, pakken de nieuwe regels als volgt uit. Bij de huidige gemiddelde hypotheekrente van 2,65% (voor tien jaar vast met NHG) kan dit gezin nu 218.692 lenen. Als de hypotheekrente gelijk blijft, kan dit gezin vanaf 1 juli aanstaande 209.386 lenen. Dat is bijna 10.000 minder. Vereniging Eigen Huis heeft deze cijfers gecontroleerd.

Daling NHG-grens
Per 1 juli daalt ook de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) opnieuw. Nu kan een woningkoper nog NHG krijgen als de hypotheek maximaal 265.000 bedraagt. Vanwege bijkomende kosten betekent dit dat de woning maximaal 250.000 mag kosten. Per 1 juli daalt de NHG-grens naar 245.000. Dat betekent dat de woning dan nog maar maximaal 231.132 mag kosten.

(bron: NU.nl en VEH.nl)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.