Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Crisismaatregelen hypotheek verlengd

maandag, 21 oktober 2013

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft vrijdag besloten de zogenoemde crisismaatregelen voor de woningmarkt te verlengen tot 2015. Vereniging Eigen Huis had hiervoor gepleit "omdat de woningmarkt nog steeds in een diep dal zit". Verlenging van de crisismaatregelen is volgens Eigen Huis "goed nieuws voor veel huiseigenaren met dubbele lasten".

Het kabinet kondigde eerder aan een einde te maken aan de verlegde termijn voor dubbele renteaftrek, ook wel de verhuisregeling genoemd.

Huiseigenaren die twee woningen hebben waarvan een te koop staat, kunnen de hypotheekrente van beide woningen aftrekken. De termijn voor de aftrek voor de te koop staande woning zou aanvankelijk per 2014 met een jaar worden teruggebracht naar twee jaar. De verhuisregeling wordt echter op de valreep verlengd.

Ook de zogenoemde terugkeerregeling wordt een jaar verlengd. Hiermee kunnen huiseigenaren die hun te koop staande woning verhuren onder de Leegstandswet weer aanspraak maken op renteaftrek als de verhuurde woning weer leegstaand op de markt wordt gezet.

Tot slot wordt ook de compensatiemaatregel in het kader van de bijleenregeling één jaar verlengd.

Zodra een te koop staande woning tijdelijk wordt verhuurd, valt deze in box 3 en is de bijleenregeling van toepassing. Als er sprake is van overwaarde op de verhuurde woning, wordt deze overwaarde afgetrokken van de renteaftrek op de nieuwe woning. Om de financiering van een nieuwe woning niet in de weg te zitten, is de bijleenregeling bij tijdelijke verhuur geschrapt. Staatssecretaris Weekers van Financiën besloot ook deze crisismaatregel een jaar te verlengen.

(bron: VVP Online)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.