Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Extra schenken tot 100.000 voor de woning

vrijdag, 20 september 2013

Op dit moment kennen we de in de schenkbelasting de jaarlijkse schenkingsvrijstelling van ouders aan kinderen tussen 18 en 40 jaar en een eenmalig verhoogde schenkings-vrijstelling tot 51.407 (2013). Dot bedrag kan gebruikt worden om een dure studie te betalen en/of om een eigen woning te verwerven of verbouwen, de afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming van die woning, dan wel om de eigenwoningschuld af te lossen.

Om de woningmarkt een impuls te geven heeft het kabinet besloten om in aanvulling op bovenstaande regeling in de periode 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015 meer belastingvrij te kunnen laten schenken.

Naast de verhoging van het bedrag tot 100.000 is het bijzondere hiervan dat voor de toepasbaarheid van deze verruimde en tijdelijke schenkingsvrijstelling geen familierelatie noodzakelijk is. Dit in tegenstelling tot bovengenoemde vrijstelling van 51.407, te weten alleen voor ouders aan kinderen.

Volgens de nieuwe regeling maakt het dus niet uit wat en of er een familieband is tussen de schenker en de ontvanger/begiftigde. Dat kan dus ook zijn bijvoorbeeld tweedegraads bloedverwanten (grootouders, zussen, broers). Sterker nog, ook zonder familieband kan de schenkingsvrijstelling worden ingeroepen.

Deze schenkingsfaciliteiten gelden ook voor de schenking die is bestemd voor de aflossing van een restschuld.

Vanaf 1 januari 2015 is dan weer de huidige eenmalige verhoogde vrijstelling van kracht maar kan deze dus ook worden gebruikt voor een restschuld.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.