Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Huizenprijzen gaan weer stijgen

maandag, 16 september 2013

De Nederlandse woningmarkt zal zich "binnen afzienbare tijd" stabiliseren en de woningprijzen zullen weer licht gaan stijgen. Dat schrijven economen van de Rabobank in het Kwartaalbericht Woningmarkt. De onderzoekers verwachten dat eerst de transactieaantallen zullen toenemen en pas daarna de prijzen.

In reële termen is de gemiddelde transactieprijs sinds het derde kwartaal van 2008 bijna 30 procent gedaald, aldus de Rabobank-economen.

"Vaak wordt gesuggereerd dat de recente prijsdalingen het gevolg zijn van het uit­een­spat­ten van een prijszeepbel. De basis van zeep­bellen is vertrouwen gebaseerd op re­cente prijsontwikkelingen; als de prijzen stijgen, rijst het ver­trouwen de pan uit, maar als de prij­zen dalen, verdwijnt dit vertrouwen als sneeuw voor de zon. Ook in deze studie blijkt dat prijzen worden beïnvloed door recente prijsontwikkelingen, een indicatie dat vertrouwenseffecten op de Nederlandse woningmarkt ook een rol spelen. De prijsdalingen van koopwoningen in ons land zijn de afgelopen jaren echter niet veroorzaakt door het uit­een­spatten van een prijszeep­bel, maar sterk beïnvloed door veranderingen in de economische omgeving in com­binatie met beleidsonzekerheid en aanpassingen van beleid", aldus de onderzoekers.

Op het eerste gezicht lijkt er inmiddels sprake van een forse onderwaardering van de woningen. Na de aanpassing van de regels voor de hypotheekrenteaftrek per 1 januari 2013 is de prijsvorming in Nederland echter structureel gewijzigd, aldus Hans Stegeman, hoofd Nationaal Onderzoek bij Rabobank.

(bron: VVP)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.