Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Scheiden, de eigen woning en renteaftrek

dinsdag, 20 augustus 2013

Een echtscheiding kan verregaande consequenties hebben, zeker als je met jouw partner samen een woning hebt en een hypotheek. Ben je gehuwd in gemeenschap van goederen, dan is de woning en de hypotheek automatisch van jullie samen. Ben je onder huwelijkse voorwaarden gehuwd, dan is van belang wie de eigenaar van de woning is en welke verdeling in de huwelijkse voorwaarden is afgesproken.

Welke gevolgen de echtscheiding heeft voor jullie en de eigen woning hangt af van de keuzes die jullie samen maken. Jullie kunnen de woning verkopen, maar je kunt ook overeenkomen dat één van beiden (al dan niet samen met de kinderen) in de woning blijft wonen en de ander uitkoopt. Maar hoe zit het dan met de renteaftrek in deze situaties?

Besluiten jullie de woning te verkopen, dan kunnen twee situaties ontstaan:

1. Er is overwaarde in de woning.
De opbrengst van de woning is dan, na aftrek van de verkoopkosten, hoger dan de hypotheek. Zijn jullie gehuwd in gemeenschap van goederen, dan heeft ieder recht op de helft van deze overwaarde. Koop je binnen 3 jaar weer een nieuwe woning? Dan moet je hiermee rekening houden. Je mag dan maar over een lagere hypotheek de rente aftrekken.

2. De woningwaarde staat ‘onder water’
Dw hypotheek is dan hoger dan de opbrengst van de woning. Hierdoor ontstaat voor ieder, voor de helft van het tekort, een schuld. Sluit je een lening af voor jouw deel van die schuld, dan is de rente over deze lening 10 jaar lang aftrekbaar. Het maakt hierbij niet uit of je daarna naar een huurwoning of een koopwoning verhuist.

Wordt besloten dat de ene partner de andere partner uitkoopt? Dan koopt deze in feite de helft van de woning van de andere partner. Je bent beide zelf immers al eigenaar van de andere helft van de woning. Maar ook de hypotheek is maar voor de helft van elkaar. Je hebt dus twee hypotheekdelen, de ‘oude’ hypotheek en een nieuwe hypotheek, waarmee de andere partner wordt uitgekocht Deze nieuwe hypotheek valt binnen de nieuwe wettelijke regels voor hypotheken, die vanaf 1 januari 2013 gelden. Dat betekent dat deze nieuwe hypotheek volledig moet worden afgelost, om hierover de rente te kunnen aftrekken. Aflossing wordt dan gedaan via een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.
Over dit nieuwe deel van de hypotheek is de rente wél weer 30 jaar aftrekbaar. Over de hypotheek die al bestond, heeft de kopende partner al een deel van de maximale termijn van 30 jaar benut en geldt de renteaftrek dus voor een kortere duur.

Adviesgesprek aanvragen

De Erkend Hypothecair Planner, aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Hypothecair Planners (NVHP), geeft op begrijpelijke en deskundige wijze, uitleg over de gevolgen bij echtscheiding.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.