Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Wijzigingen taxatiemethodiek hypotheek per 1-9-2013

donderdag, 15 augustus 2013

Per 1 september 2013 wordt de branchebrede norm ‘de fixatie van de getaxeerde waarde’ van kracht.

Dit betekent dat de taxateur de definitieve getaxeerde waarde van het object eerst dient op te geven voordat de waarde(n) van de modelmatige rapporten geleverd wordt (worden).

STenV heeft het besluit tot fixatie genomen in overleg met het NWWI en andere validatie instituten. Hiermee wil de stichting de betrouwbaarheid van de taxatierapporten en het vertrouwen in de taxateur verder verhogen. De fixatie en het tijdstip waarop de modelwaarden worden geleverd, moeten alle schijn wegnemen dat de taxateur bij de waardering van het object zich laat beïnvloeden door de waarden in de modelmatige rapporten.

De onderbouwing van de referentieobjecten wijkt niet af van de huidige situatie.

Bij een afwijking tussen modelwaarde en de gefixeerde taxatiewaarde die groter is dan 10,0% dient de taxateur een inhoudelijke verklaring te geven. Bij een verschil kleiner of gelijk aan 10,0% is de taxateur niet verplicht een inhoudelijke verklaring te geven, mits de taxateur de getoonde referenties ook daadwerkelijk bruikbaar acht ter onderbouwing van de waarde. Het is niet meer mogelijk om de getaxeerde waarde te wijzigen nadat de modelmatige rapporten geleverd zijn.

De fixatie van de getaxeerde waarde tijdens het validatie proces geldt voor alle vier de taxatiemodellen (Financiering Woonruimte 2013, Bijzonder Beheer, Woningcorporatie Individueel en – complex).

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.