Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Kabinet verpakt sigaar uit eigen doos als oplossing

donderdag, 15 augustus 2013

De plannen van het kabinet om levensverzekeringen vervroegd in te zetten om hypotheken af te lossen zijn ‘ronduit kortzichtig’. Dit stelt het Verbond van Verzekeraars in een reactie op artikelen in het FD.

Daarnaast toont het dat dit kabinet geen flauw benul heeft van het moeras aan regels rond hypotheken en levensverzekeringen.

‘Belastingvrij’ opnemen of uit laten keren is niet nieuwe en wordt gepresenteerd als een gunst. In werkelijkheid is het een sigaar uit eigen doos.


Een levensverzekering die voortijdig wordt afgekocht wordt belast via de volgende regel {(U-V)/U} * (U-S).

Als er meer premie is ingelegd dan wat er aan poliswaarde is, is er sowieso nooit sprake van een belaste uitkering. Door de kosten, tegenvallende beleggingsresultaten en de premies voor overlijdensrisicodekking in levensverzekeringen, zijn er weinig polissen die méér waard zijn dan de ingelegde premies.

Daarnaast zal zo’n aflossing van de hypotheek in combinatie met het teniet gaan van de polis de geldverstrekker dwingen tot hertoetsen van de hypotheek aan de nieuwe regels.

De kans dat de geldverstrekker toestaat dat de cliënt zijn polis afkoopt om de hypotheek af te lossen is nagenoeg nihil.

Dit doordat na afkoop er een te hoge aflossingsvrije schuld over blijft. De strengere regels rond hypotheken staan slechts een aflossingsvrije hypotheek van 50% van de woningwaarde toe.

De bank zal de consument dan verplichten op een andere manier moeten te gaan aflossen, bijvoorbeeld middels een annuïteit. Dat heeft tot gevolg dat de maandlasten flink stijgen waardoor de cliënt van de regen in de drup komt.

Daarnaast loopt de consument nog de kans dat hij een boete moet betalen bij vervroegde aflossing. Zo heel doordacht lijkt het plan dus niet.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.