Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Wijzigingen ANW in kort overzicht

woensdag, 7 augustus 2013

Een bestaande voorziening met betrekking tot het overlijdensrisico is onder andere het recht op een uitkering op grond van de Algemene nabestaandenwet (Anw). Deze wet is met ingang van 1 juli 2013 veranderd. Deze wijziging kan tot gevolg hebben dat voor nabestaanden het gemis aan inkomen per maand kan oplopen tot ongeveer 275.

Wat is er veranderd?

Per 1 juli 2013 is de Anw-uitkering volledig inkomensafhankelijk geworden.
De halfwezenuitkering vervalt als aparte uitkering en wordt geïntegreerd met de nabestaandenuitkering.
Nabestaanden met kinderen jonger dan 18 jaar ontvangen daardoor een hogere nabestaandenuitkering van 90% van het nettominimumloon.
Nabestaanden zonder kinderen (jonger dan 18 jaar) blijven een nabestaandenuitkering van 70% van het nettominimumloon ontvangen.
De wijziging heeft geen effect op de wezenuitkering uit de aanvullende pensioenregeling.

Situatie voor uitkeringsgerechtigden

Voor de nabestaande die op of na 1 april 2013 voor het eerst recht krijgt op een halfwezenuitkering geldt deze verandering per 1 juli 2013.
Voor de nabestaanden die op 1 april 2013 al recht hebben op een halfwezenuitkering geldt deze verandering per 1 oktober 2013.
De Anw-wijzigingen zijn dus ook van kracht op bestaande uitkeringsgerechtigden!

Gevolgen

De wetswijziging betekent feitelijk dat de halfwezenuitkering ook inkomensafhankelijk wordt. Met de integratie van deze uitkering in de nabestaandenuitkering eindigt ook de halfwezenuitkering bij hertrouwen of samenwonen van de nabestaande.
De maatregel betekent dat er vanaf een bruto jaarinkomen van circa 33.500 (modaal) voor een alleenstaande nabestaande met een kind jonger dan 18 jaar géén recht meer op een nabestaandenuitkering is. Beneden een inkomen van 29.000 verandert er niets.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.