Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Effect scheiding op bestaande hypotheek

dinsdag, 30 juli 2013

Steeds vaker worden wij gevraagd mee te kijken naar de effecten van scheiding op de hypotheek. Omdat wij merken dat de vragen vaak eenzelfde strekking hebben, sturen wij u een extra nieuwsbrief met de gevolgen van echtscheiding voor u bestaande en nieuwe hypotheek.

Wilt u weten wat in uw situatie het effect is? Neem vrijblijvend contact op.

Gaat u scheiden en was u in gemeenschap van goederen gehuwd of geregistreerd partner, of woonde u samen en behoorde de woning tot de eenvoudige gemeenschap, dan komt de helft van de woning en de schuld aan u toe en de andere helft aan uw ex-partner.

Neemt u uw deel van de op 31 december 2012 reeds bestaande hypotheekschuld mee naar bijvoorbeeld een nieuwe woning, dan kunt u de rente over dat deel in beginsel gewoon in aftrek blijven brengen en hoeft u niet verplicht af te lossen.

Renteaftrek bij een nieuwe lening

Moet u meer lenen voor de nieuwe woning, dan geldt voor deze extra lening uiteraard wel de nieuwe aflossingseis voor behoud van renteaftrek.

Blijft u in de woning en moet u een nieuwe lening afsluiten om uw ex-partner 'uit te kopen', dan gelden de nieuwe regels eveneens voor zowel de overgenomen hypotheekschuld van uw ex-partner als voor het te financieren deel van diens overwaarde. Dat betekent een wettelijke aflossingverplichting om in aanmerking te kunnen komen voor renteaftrek.

Let op!
Dit is niet het geval als u vóór 1 januari 2013 een echtscheidingsconvenant heeft getekend waarin staat dat u uw ex-partner uitkoopt. De lening die u hiervoor afsluit, hoeft niet te voldoen aan de nieuwe regels, mits de eigenwoningschuld in 2013 op uw naam wordt gesteld.

Echtscheidingsregeling

De echtscheidingsregeling in de inkomstenbelasting is niet veranderd. Blijft uw ex-partner in de woning wonen, dan mag u tot maximaal twee jaar na uw vertrek de door u betaalde rente op de eigenwoningschuld in aftrek brengen, ondanks dat de woning niet langer uw hoofdverblijf is.

Tegemoetkoming bij restschuld

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat, al dan niet gedwongen door de echtscheiding, de woning moet worden verkocht. Door de crisis op de woningmarkt is het goed mogelijk dat u en uw ex-partner na verkoop van de eigen woning blijven zitten met een restschuld. Heeft u hierna geen eigen woning meer, dan kunt u toch de rente op deze schuld nog maximaal tien jaar in aftrek brengen. De restschuld moet dan wel zijn ontstaan vóór 1 januari 2018.

Vertrekt u beiden uit de woning en staat de woning sindsdien (leeg) te koop, dan kunt u mogelijk gebruikmaken van de verhuisregeling. De woning blijft dan nog enkele jaren aangemerkt als eigen woning, zodat u voorlopig nog hypotheekrente op uw deel van de eigenwoningschuld in aftrek kunt brengen.

Kapitaalverzekering voor aflossing eigenwoningschuld

En dan is er bij echtscheiding nog een tegemoetkoming voor als u een kapitaalverzekering eigen woning (KEW), een spaarrekening eigen woning (SEW) of een beleggingsrecht eigen woning (BEW) in het verleden heeft afgesloten. U mag in dat geval de gespaarde gelden vroegtijdig opnemen en toch gebruikmaken van de vrijstellingen die gelden voor een KEW, SEW of BEW. Voorwaarde is wel dat u het ontvangen bedrag gebruikt voor de aflossing van de eigenwoningschuld.

Wilt u ook inzicht in de gevolgen van echtscheiding voor uw hypotheeksituatie? Hoe u het beste keuzes kunt maken? Wat uw hypotheekmogelijkheden zijn na scheiding? Laat het ons weten via het contactformulier. Een erkend financieel echtscheidingsadviseur en hypothecair planner helpt u graag weer weg.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.