Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Wijziging NHG regels bij scheiding

maandag, 8 juli 2013

Begin dit jaar heeft NHG de voorwaarden gewijzigd voor het verlenen van hoofdelijk ontslag of een verzoek tot verkoop met verlies in verband met echtscheiding. NHG gaat uitgebreid onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de woning te behouden waardoor een restschuld wordt voorkomen..

Verplichte inkomens- en vermogenstoets

NHG verplicht de geldverstrekkers om een inkomen- en vermogens toets te doen, de zogenaamde NHG Online toets. Met deze toets op inkomen en vermogen kan worden bepaald of één van de geldnemers de hypotheek zelfstandig kan betalen. Alle inkomens- en vermogensgegevens van beide geldnemers moeten worden meegenomen in deze toetsing. De geldnemers moeten daarvoor verschillende stukken insturen, zoals aangiftes IB, WOZ beschikking, opgave Box 3 vermogen etc.

Bij een positieve uitkomst van de toets betekent dit dat de woning niet verkocht hoeft te worden. De procedure voor hoofdelijk ontslag kan dan in gang worden gezet.

Bij een negatieve uitkomst van de toets zal NHG onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn voor de geldnemers zodat de woning alsnog kan worden behouden. Deze aanvullende beoordeling door NHG is verplicht.

Geen toestemming voor verkoop dan geen kwijtschelding

Wijst de uitkomst van de toets of de aanvullende beoordeling door NHG uit dat de hypotheek op verantwoorde wijze kan worden voortgezet, en de woning wordt toch verkocht, dan komen de geldnemers niet in aanmerking voor kwijtschelding van de restschuld. Dit betekent dat de gehele restschuld op de geldnemers zal worden verhaald.

Toestemming voor verkoop dan onder voorwaarden kwijtschelding

Als NHG geen mogelijkheden ziet voor behoud krijgen de geldnemers toestemming voor verkoop van de woning. NHG geeft alleen expliciet toestemming voor verkoop als dit onvermijdelijk is. De geldnemers moeten er vervolgens alles aan doen om een eventueel verlies te beperken. Als wordt voldaan aan de voorwaarden en de aanwijzingen van NHG zijn opgevolgd, dan kan men in aanmerking komen voor kwijtschelding. Dit is een besluit van NHG. In de NHG nieuwsbrief van 29 mei 2013 staat een uitgebreide beschrijving van dit proces.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.