Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Onnodige problemen financiering woning bij echtscheiding

donderdag, 20 juni 2013

Aangescherpte kredietregels maken het voor een van de partners moeilijk om de woning te behouden. Veel mensen die gaan scheiden, kijgen er een extra probleem bij: de eigen woning.

Toch zijn er ook lichtpuntjes.

De laatste maanden worden wij regelmatig betrokken bij problemen rondom de eigen woning en (echt)scheiding. Nu verkopen van de woning in de huidige markt heel lastig is, kan het een goed alternatief zijn dat één van de partners in de woning blijft wonen. Dit gaat alleen niet altijd zonder slag of stoot.

Voorbeeld: Geja en Teun gaan scheiden. Geja zou dolgraag samen met de 2 kinderen in de woning en dus sociale leefomgeving blijven wonen.

In overleg met de Register Financieel Echtscheidingsadviseur (RFEA) wordt het gemeenschappelijk vermogen zo verdeeld, dat Geja de woning van € 260.000 en de bijbehorende hypotheek van € 200.000 toebedeeld krijgt. De netto woonlast bedraagt circa € 580 per maand.

Geja krijgt naast haar eigen inkomen geen partneralimentatie. In totaal bedraagt haar bruto jaarinkomen € 38.000. Wel ontvangt zij € 800 kinderalimentatie per maand. Na de betaling van haar woonlasten, houdt Geja maandelijks € 1.900 netto over voor consumptieve uitgaven.

De bank gaat niet akkoord. Reden: overkreditering volgens de normen!

Op basis van haar bruto inkomen mag Geja slechts € 187.000 en niet de benodigde € 200.000 lenen. Dus Geja moet de woning maar gaan verkopen verhuizen naar een huurhuis met een huur die veel hoger is dan de netto hypotheeklast.

De reden van deze afwijzing ligt in het feit dat de kredietregels zijn opgesteld op basis van familie Doorsnee.

In de zaak van Geja werd dus in basis geen rekening gehouden met inkomen uit kinderalimentatie (!), belastingvoordelen voor alleenstaande ouders, zorgtoeslag, etc. Ook de ‘gewone’ hypotheekadviseur van Geja kon inhoudelijk geen weerwoord bieden aan de bank.

Gelukkig bood de onderbouwing van de RFEA (die in deze casus ook Hypothecair Planner is) wél uitkomst voor Geja.

Door slim gebruik te maken van de mogelijkheden en een goede cijfermatige onderbouwing van het netto besteedbaar inkomen, kon de bank uiteindelijk prima worden overtuigd.

Loopt u ook tegen een dergelijk probleem aan? Aarzel niet!

Bel voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Of gebruik het contactformulier.

Door een goede cijfermatige onderbouwing werd de bank alsnog overtuigd en kon zij volkomen verantwoord blijven wonen..

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.