Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Nieuwe richtlijnen voor goed financieel advies in de maak

dinsdag, 18 juni 2013

De AFM ziet een duidelijke rol voor zichzelf weggelegd om de markt richting te geven bij het ontwikkelen van goed financieel advies. In aanvulling op de bestaande leidraden publiceert de AFM binnenkort haar "visie op de ruimte die dienstverleners hebben om binnen de bestaande wetgeving hun dienstverlening efficiënt in te richten en goed aan te laten sluiten op de klant".

Dit schrijven Michiel Denkers, hoofd Toezicht AFM, en collega-toezichthouder Job Dijkstra, vandaag in een opiniestuk in het FD.

"Wij merken dat sommige marktpartijen worstelen met de vraag of hun aanpak ook binnen de opvattingen van de toezichthouder past", aldus Denkers en Dijkstra. De AFM ziet voor zichzelf een rol om de markt bij dit soort vraagstukken te ondersteunen en richting te geven. "Belangrijk is om niet uit het oog te verliezen dat adviseren een vak is, waarbij dus genoeg ruimte moet zijn voor vakmanschap. Je gaat een chirurg ook niet in detail voorschrijven hoe hij een operatie moet uitvoeren. Hij moet kunnen inspelen op de omstandigheden en de conditie van de patiënt. Maar hij heeft zich wel te houden aan een aantal basisbeginselen."

"Als het gaat om de basisbeginselen maken wij geen verschil tussen fysieke en virtuele dienstverlening. In beide gevallen moet de klant kunnen rekenen op een passend advies. De manier waarop advies tot stand komt verschilt natuurlijk wel. De adviseur zal moeten afwegen welke vorm van dienstverlening past bij welke klant en via welk medium dit wordt aangeboden. Uiteindelijk is geen enkele klant hetzelfde en is variatie aan dienstverlening, die in de behoefte van de klant kan voorzien, juist in het belang van de klant."

Volgens de toezichthouder mogen de zogenoemde 'open normen' geen belemmering vormen voor innovatie en ontwikkeling. Om die reden heeft de AFM een Innovation Room opgezet. Hier kunnen marktpartijen zich vroegtijdig in de ontwikkeling van hun bedieningsconcept melden om met de AFM te sparren en van gedachten te wisselen.

(bron: VVP Online)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.