Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Maximale belastingtarief kan beter omlaag

donderdag, 30 mei 2013

Het toptarief van 52 procent aan inkomstenbelasting is te hoog. Het Centraal Planbureau (CPB) concludeert in een rapport met de veelzeggende titel ’Over de top’ dat het hoogste tarief het beste op 49 procent kan liggen. Dan stroomt er in totaal namelijk het meeste belastinggeld in de schatkist.

De rekenmeesters stellen dat mensen die veel verdienen zullen besluiten om minder te gaan werken, als hun belastingtarief verhoogd wordt. Ze kiezen er dan voor om hun tijd nuttiger te besteden, dan doorwerken om vervolgens een hoger deel van hun inkomen aan de fiscus cadeau te moeten doen.

Volgens het CPB berokkent een hoger tarief daarmee schade aan onze welvaart. Er zullen meer mensen eerder met pensioen gaan, wat de arbeidsparticipatie negatief beinvloedt.

Een hoger toptarief kan ook een succesvolle carrière of ondernemerschap ontmoedigen. Emigratie is dan eveneens een aantrekkelijke optie.

Al deze effecten zorgen er volgens het CPB voor dat er uiteindelijk minder geld in het laatje van de Belastingdienst terechtkomt.

(bron: DFT/CPB)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.