Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Groot financieel risico bij zelf scheiding regelen

vrijdag, 24 mei 2013

Wanneer mensen gaan scheiden, schrikken ze vaak van de kosten. Met als gevolg dat veel mensen zelf hun scheiding regelen. Op zich begrijpelijk, want dat kost alleen tijd en geen geld. Helaas ontstaan vaak grote financiële problemen en belastingclaims bij mensen die enkele jaren geleden zelf hun scheiding hebben geregeld. Daarom is het inwinnen van financieel echtscheidingsadvies zo belangrijk!

Register Financieel Echtscheiding Adviseurs (RFEA) geven professioneel en deskundig advies over de financiële gevolgen van een scheiding. Voor beide partijen of voor slechts één partij.

Remko Grijm is als RFEA beschikbaar voor hulp en ondersteuning bij de fiscale, financiële, procedurele en juridische vraagstukken die met (echt)scheiding te maken hebben. Neem gerust contact op.

Mogelijk ken jij ook mensen in jouw omgeving die je hierop kunt attenderen.

De top 10 financiële missers bij echtscheiding

1. “Onze huwelijkse voorwaarden negeren we. We verdelen gewoon zoals wij dat nu willen.”
Als het naleven van huwelijkse voorwaarden niet worden gedaan bij een scheiding, kan dit fiscale gevolgen hebben als één van de partners hierdoor wordt “overbedeeld”. De fiscus ziet dit als schenking waarover tenminste 30% belasting moet worden betaald.

2. “Jij krijg het huis en in ruil daarvoor betaal ik jou dan geen alimentatie.”
In deze situatie worden netto vermogensbestanddelen verrekend met bruto uitkeringen. De verkrijging (bijv. de helft van de waarde van de woning) wordt belast tegen het tarief inkomstenbelasting van tenminste 37% oplopend tot 52%.

3. “Ik kan in het huis blijven wonen zolang als ik zelf wil.”
Voor de bewoner en voor de vertrekkende partner geldt dat de woning niet meer volledig wordt aangemerkt als ‘eigen woning’. En na een tijdje al helemaal niet meer. In die verhouding is de hypotheekrente niet aftrekbaar. De netto woonlasten stijgen dus fors.

4. “Wij hebben geen notaris nodig, we regeling alles onderling.”
Het convenant bindt alleen naar elkaar toe, niet naar derden. Dus daar zit een groot risico. Voor bijvoorbeeld vastgoed en aandelen van een BV is altijd een notaris nodig om zaken in een notariële akte met derdenwerking op te stellen.

5. “Als ik dood ga, dan krijg jij gewoon mijn nabestaandenpensioen.”
Dat is nog maar zeer de vraag. Dit is onder andere afhankelijk van de pensioenregeling. Misschien is er helemaal geen nabestaandenpensioen in de regeling als er geen partner is.

6. “Ik hou al mijn pensioenrechten en jij neemt dan de caravan en boot.”
In deze situatie wordt ook netto vermogen verrekend met bruto vermogen. De verkrijging (bijv. de helft van de waarde van de woning) wordt belast tegen het tarief inkomstenbelasting van tenminste 37% oplopend tot 52%

7. “We maken zelf ons convenant wel, lekker goedkoop en ook goed.”
Gemaakte afspraken moeten op juridisch juiste wijze vastgelegd worden. Door onjuiste aannames of onvolledige informatie kan bij mogelijke discussies een beroep worden gedaan op misleiding, hetgeen het gehele convenant teniet doet gaan. Dat zou dan alsnog een dure grap achteraf kunnen worden.

8. “Jij krijgt de auto en in ruil daarvoor betaal ik geen kinderalimentatie.”
Het afkopen van kinder-alimentatie is niet toegestaan volgens de wetgeving, omdat kinderalimentatie een zaak is van openbare orde. Kinderalimentatie is een zelfstandig recht van het kind en dat wordt uiteraard beschermt door de wetgever.

9. “Een ouderschapsplan is niet nodig, we regelen het onderling wel.”
Sinds 1 maart 2009 is het wettelijk verplicht om een gedetailleerd ouderschapsplan op te stellen als er minderjarige kinderen betrokken zijn waar jij of een van beiden het gezag over heeft.

10. “Die erfenis van mijn ouders is en blijft van mij.”
Deze opmerking is heel menselijk maar helaas kan dit niet altijd. Het is afhankelijk van de huwelijksvoorwaarden en het testament van de ouders. Als dit op onjuiste wijze wordt afgehandeld, kan de ex-partner er later alsnog aanspraak op maken.

Voor bijna iedereen die gaat scheiden is het van belang een financieel deskundig adviseur in te schakelen. Bijvoorbeeld een RFEA, gespecialiseerd in financieel echtscheidingsadvies.

Remko Grijm is zo’n RFEA financieel deskundige die de scheiding van A tot Z kan regelen. Of advies kan geven op deelgebieden of de alimentatie voor je kan berekenen.

Alles in één dossier is mogelijk en veel goedkoper dan twee dure advocaten. Neem gerust contact op voor een kennismakingsafspraak. Je kunt mij ook bellen op 06 - 5105 9949.

Dan kunnen we samen kijken of het klikt en hoe ik kan helpen. Ik help graag verder bij de juiste financiële beslissingen.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.