Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Koopprijs woningen ruim een tiende onder vraagprijs

woensdag, 15 mei 2013

Koopwoningen zijn vorig jaar verkocht voor een prijs die gemiddeld 11,9% lager lag dan de oorspronkelijke vraagprijs, zo heeft Calcasa berekend. Daarmee is gemiddeld 30.000 minder betaald dan de verkoper voor zijn woning wilde hebben.

Vijf jaar terug lag het verschil tussen vraag- en verkoopprijs nog op 5%.

Bij vrijstaande woningen is het gat het grootst: daar betalen kopers bijna 17% minder dan de vraagprijs.


Huizenbezitters die langer dan twee jaar bezig zijn om hun woning kwijt te raken, doen het meeste water bij de wijn: zij verkopen uiteindelijk voor een bedrag dat 20% onder de vraagprijs ligt. Daarmee geven zij gemiddeld 52.000 toe. Een huis dat binnen een half jaar van eigenaar verandert, heeft een verkoopprijs die 6% lager is dan de verkoper ervoor vroeg.

Het aanbod aan koopwoningen is de afgelopen vijf jaar bijna verdubbeld: er staan nu 270.000 huizen te koop.

Gemiddeld wordt een huis na bijna 20 maanden verkocht. Sinds medio 2009 staan er meer woningen te koop dan er worden verkocht.

Calcasa verwacht dat de huizenprijzen in het tweede kwartaal 5,6% zullen uitkomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Sinds 2008 is de gemiddelde prijs van een woning met 14% gedaald; in het eerste kwartaal van 2013 lagen de huizenprijzen 7,9% lager dan een jaar eerder. Met gemiddeld 226.000 is de verkoopprijs van huizen gedaald tot het niveau van eind 2004.

De betaalbaarheid van koophuizen is sinds 2008, toen de huizenprijs zijn top bereikte, sterk verbeterd. In het eerste kwartaal werd gemiddeld 20,7% van het netto-inkomen uitgegeven aan woonlasten. Eind 2008 was dat nog 37,3%.

(bron; AMWEB)

Huis kopen? Maak een afspraak voor een hypotheekgesprek via Adviesgesprek aanvragen

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.