Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Gedeeltelijk aflossen hypotheek ook onder overgangsrecht

woensdag, 15 mei 2013

Minister Blok heeft eerder toegezegd dat het gedeeltelijk aflossen van een op peildatum 31 december 2012 bestaande eigenwoningschuld niet leidt tot verlies van het overgangsrecht.

Dat betekent dat het overgangsrecht niet alleen geldt bij het geheel oversluiten (= de huidige wettekst), maar ook bij gedeeltelijk oversluiten. Zonder deze toezegging zou de lening voor het bedrag van de gedeeltelijke aflossing annuïtair moeten worden overgesloten om fiscale renteaftrek te krijgen cq te behouden.

Deze toezegging is op 19 april 2013 volgens dit besluit van 19 april 2013, nr. BLKB2013/503M vastgelegd door de staatssecretaris. De wettekst wordt te zijner tijd aangepast.

Praktijkvoorbeelden waarvoor deze goedkeuring geldt:

1 Een schuld of leningdeel gedeeltelijk wordt afgelost en vervolgens voor ten minste hetzelfde bedrag weer een schuld wordt aangegaan;
2 Een schuld of leningdeel volledig wordt afgelost en vervolgens voor een deel van het afgeloste bedrag weer een schuld wordt aangegaan;
3 Een schuld of leningdeel gedeeltelijk wordt afgelost en er vervolgens voor een deel van dat bedrag weer een schuld wordt aangegaan (combinatie van de situaties 1 en 2).

Voorwaarden voor deze goedkeuring zijn:

1. Uiterlijk in het kalenderjaar volgend op de datum van aflossing moet een nieuwe eigenwoningschuld zijn aangegaan. Ook bij direct oversluiten (het direct aflossen van de oorspronkelijke schuld met de nieuwe schuld) is daarvan sprake.
2. Als de opnieuw aangegane schuld in verband met een eigen woning lager is dan het afgeloste bedrag, dan wordt het afgeboekt op de stand van de eigenwoningschuld op peildatum 31 december 2012.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.