Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor alle generaties

Nieuwe toets NHG bij scheiding

donderdag, 2 mei 2013

Per 1 januari 2013 zijn de nieuwe Voorwaarden & Normen 2013-2 van NHG van kracht. Een belangrijk punt in deze nieuwe voorwaarden is de financiële toetsing op de noodzaak tot verkoop van de woning.

Banken zullen deze toetsing, in opdracht van NHG, uitvoeren.

Relatiebeëindiging en verkoop woning
De financiële toetsing op de noodzaak tot verkoop van de woning is vooral van belang bij huiseigenaren die vanwege relatiebeëindiging hun woning willen verkopen. Zij komen alleen voor kwijting van een eventuele restschuld in aanmerking als er sprake is van een door de geldgever geïnitieerde “gedwongen” verkoop.

Financiële toetsing
Met een toetsing op inkomen en vermogen wordt bepaald of één van beide debiteuren de hypotheek zelfstandig kan blijven betalen. Dat betekent dat geldverstrekkers beide debiteuren vanaf nu gaat toetsen.

Ontslag Hoofdelijke Aansprakelijkheid
Is woningbehoud op basis van deze toets mogelijk? Dan is de relatiebeëindiging geen reden tot gedwongen verkoop van de woning! Er moet dan Ontslag Hoofdelijke Aansprakelijkheid plaatsvinden. Als één van de ex-partners een nieuwe relatie heeft, dan is het mogelijk een nieuwe debiteur toe te voegen. Hij of zij wordt dan ook eigenaar, hoofdelijk schuldenaar en bewoner.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.