Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Lichtpuntjes op de woningmarkt

donderdag, 2 mei 2013

In april zijn 10.000 woningen verkocht. Het aantal woningverkopen ligt daarmee op het hoogste punt van dit jaar, maar nog wél op een lager niveau dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ten opzichte van januari en februari is er altijd sprake van een opleving in maart en april. "Dat het nu ook het geval is duidt op stabiliteit in de markt", schrijft Makelaarsland in zijn maandelijkse update van de woningmarkt.

"Uit de kwartaalcijfers van de NVM bleek dat ook de prijzen minder onder druk staan. Daarmee lijken de eerste lichtpuntjes op de woningmarkt aanwezig. Vraag blijft of structureel herstel van de woningmarkt in zicht is."

UIt eigen onderzoek van Makelaarsland blijkt dat 55 procent van de woningzoekers zelf nog een woning te verkopen heeft.

Gelet op de redelijk grote koopbereidheid van woningzoekers zou je volgens Makelaarsland verwachten dat het koopvolume in rap tempo kan toenemen en dat de problemen op de woningmarkt al snel verleden tijd zouden zijn.

"Maar zo simpel is het niet. Starters worden nog flink tegengewerkt in hun financieringsmogelijkheden en de 55 procent doorstromers zoeken wel, maar wachten af tot hun eigen woning verkocht is uit vrees voor dubbele woonlasten. Hierdoor ontstaat een moeizame doorstroming."

Makelaarsland wijst op verschillende initiatieven om deze patstelling te doorbreken, waaronder de website www.ikwildoor.nl van Vereniging Eigen Huis en het 'matchsysteem' op Funda.

(bron: VVP Online)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.