Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Intentieverklaring bij ING individueel beoordeeld

dinsdag, 9 april 2013

De Nederlandse woningmarkt staat onder druk. Het aantal verkochte huizen en de huizenprijzen hebben de afgelopen jaren een daling laten zien. De verwachting is dat er op termijn een stabilisatie plaatsvindt in het vertrouwen in de woningmarkt, maar op korte termijn is de kwetsbaarheid groter.

ING anticipeert op de veranderende markt met maatregelen die ervoor zorgen dat nieuwe particuliere hypotheekklanten financieel minder kwetsbaar zijn.

Het uitgangspunt van de maatregelen is dat de ING verantwoorde en toekomstvaste hypotheken blijft verstrekken.

Enkele van de aangescherpte maatregelen bij ING Hypotheken zijn:

Oversluiter die meer leent moet verplicht aflossen boven de 105% marktwaarde

Voor klanten die hun hypotheek willen oversluiten naar ING, blijft het mogelijk om meer te lenen dan het voor nieuwe hypotheken maximale toegestane verstrekkingspercentage (momenteel 105% van de marktwaarde), mits de hoofdsom bij oversluiting niet hoger wordt dan de hoofdsom van de oude hypotheek.

Er geldt echter de aanvullende verplichting dat de klant het meerdere boven dit standaard verstrekkingspercentage minimaal annuïtair moet aflossen binnen tien jaar.

Inkomen bij zelfstandige/DGA

Het inkomen van ondernemers fluctueert meer dan van particulieren met een vast dienstverband. Het gevolg is dat klanten met een inkomen uit onderneming verhoudingsgewijs een hoger risico lopen om een betalingsachterstand op te lopen. ING wil deze risico’s beperken en zal daarom extra rekening houden met de actuele economische situatie en de bestendigheid, historie en representativiteit van het inkomen. Het inkomen wordt altijd bepaald op basis van een individuele beoordeling van de klantsituatie en de actuele economische situatie.

Beoordeling Inkomen met intentieverklaring aangescherpt

Een inkomen voor bepaalde tijd met een intentieverklaring zal alleen op basis van individuele beoordeling worden meegenomen. Dit geldt ook voor NHG aanvragen. Er zal worden getoetst op bestendigheid, herinzetbaarheid, toekomstperspectief en verdiencapaciteit.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.