Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Meer hypotheken met restschuld

woensdag, 3 april 2013

In het eerste kwartaal van 2013 is ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012 sprake van zowel een hoger aantal nieuwe garanties als een hoger aantal verliesdeclaraties. Deze toename laat zich vooral verklaren door de eindejaarsrally op de koopwoningmarkt in verband met de per 1 januari 2013 door het kabinet gewijzigde regelgeving voor hypotheken. Dit verschijnsel deed zich ook voor in het derde kwartaal van 2012. Toen was sprake van een voorjaarsrally op de koopwoningmarkt vanwege de toenmalige onzekerheden over de overdrachtsbelasting per 1 juli 2012.

Meer nieuwe NHG garanties door eindejaarsrally

In het eerste kwartaal van 2013 was sprake van 23.100 nieuwe garanties in verband met de aankoop van een woning. In het eerste kwartaal van 2012 waren dat er 20.300.

Meer dan de helft van de nieuwe NHG garanties heeft betrekking op aankopen van woningen in december 2012. De toename wordt dan ook volledig verklaard door de eindejaarsrally op de koopwoningmarkt. Het aantal nieuwe garanties dat betrekking heeft op aankopen in 2013 ligt conform de verwachtingen op een lager niveau dan in 2012.

Daling woningverbetering zet door

Het aantal nieuwe garanties in verband met woningverbetering, waaronder het herstel van achterstallig onderhoud en het treffen van energiebesparende voorzieningen, is in het eerste kwartaal van 2013 (4.900) ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012 (6.600) verder gedaald. Vanaf medio 2011 is al sprake van een sterk dalende trend. Deze vloeit voort uit het feit dat woningverbetering sindsdien niet meer volledig, maar slechts tot maximaal de hieruit voortvloeiende waardevermeerdering, mag worden meegefinancierd. Vanwege de hierdoor noodzakelijke inbreng van eigen geld zien eigenaren-bewoners in toenemende mate af van de financiering van investeringen in woningverbetering.

Eindejaarsrally leidt ook tot meer NHG verliesdeclaraties

In het eerste kwartaal van 2013 zijn in totaal 1.313 verliesdeclaraties ontvangen als gevolg van een noodzakelijke verkoop. In het eerste kwartaal van 2012 waren dat er 765. Deze forse toename kan grotendeels worden verklaard door de eindejaarsrally op de koopwoningmarkt. Ongeveer de helft van de declaraties betreft immers verkopen die hebben plaatsgevonden in december 2012.

Desondanks ligt het aantal verliesdeclaraties in 2013 op een structureel hoger niveau dan in 2012. Dit laat zich verklaren door de verdere daling van de woningprijzen, waardoor meer woningen “onder water” zijn komen te staan. Hierdoor is de kans op een verlies na een noodzakelijke verkoop groter dan voorheen. Daarnaast is sprake van een volume-effect, omdat de afgelopen jaren meer garanties zijn verstrekt dan in de jaren daarvoor.

Waarborgfonds op peil

Ondanks de toename van het aantal verliesdeclaraties in het eerste kwartaal van 2013 is het garantievermogen van het waarborgfonds op peil gebleven (€ 786 miljoen).

De structurele trend ten aanzien van het aantal nieuwe garanties en het aantal verliesdeclaraties is in lijn met de verwachtingen van het WEW voor 2013.

Hierin is rekening gehouden met een daling van het aantal nieuwe garanties en een toename van het aantal verliesdeclaraties. Tegen deze achtergrond is de premie per 1 januari 2013 verhoogd van 0,70% naar 0,85%, teneinde de omvang van het garantievermogen in 2013 op peil te houden.

(bron: NHG)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.