Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Werkgeversverklaring geen bindend document

dinsdag, 2 april 2013

In een werkgeversverklaring worden de inkomsten toegelicht van uw werknemer. Het geeft de hypotheekverstrekker meer inzicht in de financiële positie van uw werknemer. Alsnog is de werkgeversverklaring juridisch gezien geen bindend document.

De werknemer kan zich niet beroepen op basis van deze verklaring, dat hij recht heeft op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

De werkgever ondertekent de werkgeversverklaring voor een extern doel, hierdoor kan de werknemer zich niet op het standpunt stellen dat er op basis van deze verklaring recht is ontstaan op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Ook uit jurisprudentie blijkt, dat een werknemer geen rechten kan ontlenen aan een verstrekte werkgeversverklaring. Dat is o.a. bepaald in een uitspraak van de rechtbank in Den Bosch. De rechtszaak handelde over een werknemer die op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd in dienst was getreden bij zijn werkgever. De werkgever had verschillende werkgeversverklaringen ondertekend.

De kantonrechter Den Bosch oordeelde dat de werknemer op basis van een werkgeversverklaring er niet op mocht vertrouwen dat hij daadwerkelijk een dienstverband had voor onbepaalde tijd, aangezien de werkgeversverklaring wordt verstrekt voor een extern doeleinde. De arbeidsovereenkomst werd geacht van rechtswege te zijn geëindigd en de loonvordering van de werknemer werd afgewezen.

Zoals u uit het bovenstaande kunt opmaken, heeft een werkgeversverklaring geen juridische gevolgen voor zowel voor de werknemer als werkgever, als het gaat over de voortgang van het dienstverband.

U kunt, om er zeker van te zijn dat uw werknemer deze twee zaken niet met elkaar vermengd, een aparte mail sturen aan uw werknemer dat het ondertekenen van een werkgeversverklaring los staat van de beslissing om de arbeidsovereenkomst te continueren.

(bron: deRaadgevers.nl)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.