Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor alle generaties

Erfgenamen beter beschermd tegen schuld in erfenis

dinsdag, 2 april 2013

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie komt erfgenamen tegemoet die onverwacht aansprakelijk worden voor een schuld uit een erfenis. Voorwaarde is wel dat de erfgenamen de schuld niet kenden en niet konden weten.

Dit meldt hij aan de Tweede Kamer in reactie op het rapport ‘Erven zonder financiële zorgen’ van de Radboud Universiteit Nijmegen en Netwerk Notarissen.

Het rapport gaat in op de vraag hoe erfgenamen beschermd kunnen worden tegen schulden van de erflater. Dat kan nu door beneficiair te aanvaarden. De erfgenaam voorkomt dat hij met zijn privévermogen aansprakelijk wordt voor geërfde schulden. Hij verkrijgt namelijk alleen de goederen van de erfenis na aftrek van de schulden.

Toch kunnen mensen in de problemen komen, zo blijkt uit het rapport. Dit kan gebeuren als de nalatenschap ‘zuiver’ is aanvaard: de erfgenaam verkrijgt alle goederen en schulden uit de erfenis.

Het kan dan gebeuren dat de schuld hoger is dan de waarde. De erfgenaam draait voor die schuld op.

De onderzoekers vinden het redelijk dat in dergelijke gevallen de erfgenaam wordt beschermd tegen onverwachte schulden als hem niets valt aan te rekenen.

Staatssecretaris Teeven deelt deze opvatting en past de wet aan.


Erfgenamen kunnen straks naar de kantonrechter stappen en een machtiging vragen om de nalatenschap alsnog beneficiair te aanvaarden, zodat zij niet met hun privévermogen hoeven in te staan voor onbekende schulden. Teeven zoekt geen oplossing voor erfgenamen die in financiële problemen komen omdat een geërfde woning lange tijd te koop staat en de vaste lasten doorbetaald moeten worden. Onverkoopbaarheid van woningen is een probleem van alle huizenbezitters en niet alleen van erfgenamen, aldus Teeven.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.