Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Hypotheek bij ouders aftrekbaar in 2013?

woensdag, 27 maart 2013

De eigenwoningschuld (lening waarover u de hypotheekrente mag aftrekken) moet per 1 januari 2013 binnen 30 jaar minimaal annuïtair volledig worden afgelost. Hiermee wil het kabinet het hypotheekrisico voor individuele huishoudens terugdringen.

Met het dalen van de schuld is er minder kans op een restschuld of betalingsproblemen. Dat heeft de volgende consequenties:

Overeenkomsten die verder gaan dan een annuïtair aflossingsschema, zoals een lineaire aflossing, komen ook in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Op het moment van afsluiten ligt de aflossingsverplichting vast. Voldoet een hypotheeklening niet aan de eisen, dan vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek.

De annuïtaire aflossingseisen gelden per 1 januari 2013 ook voor nieuwe:

-leningen die in het buitenland zijn gesloten
-onderhandse leningen (bijvoorbeeld wanneer kinderen geld lenen van hun ouders voor het kopen van een woning. Of als u geld wilt lenen van uw eigen bedrijf voor de financiering van uw woning)

Voor bestaande buitenlandse leningen en onderhandse leningen geldt ook de overgangsregeling.

Let op: bij een buitenlandse lening of onderhandse lening weet de Belastingdienst niet of u deze daadwerkelijk aflost. Sluit u na 1 januari 2013 een onderhandse lening of een lening in het buitenland af, dan moet u de Belastingdienst informeren over het aflossingsschema. Doet u dit niet, dan heeft u geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.

Deze 'renseignering', oftewel het doorgeven aan de Belastingdienst van de betaalde rente en de hoogte van de schuld geldt nu dus ook voor particuliere schuldeisers. Sinds 1 januari jl. is dat gewijzigd. De banken in Nederland waren al verplicht deze gegevens ieder jaar door te geven aan de Belastingdienst.

Als de schuldenaar de rente wil kunnen aftrekken van zijn of haar inkomen, dan moet er door de schuldeiser (dus de ouders in deze) separaat opgave gedaan worden van de hoogte van de schuld en de ontvangen rente.

Het is, zo lijkt de informatie nu, niet voldoende als de ouders de vordering bij hun aangifte Inkomstenbelasting opvoeren in Box 3. Er schijnt op de site van de Belastingdienst een apart formulier voor te zijn (of te komen).

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.