Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Blok enthousiast over hervorming hypotheekmarkt

maandag, 25 maart 2013

De groeiende berg aan vaak aflossingsvrije hypotheekschuld is vanaf medio jaren 90 niet onopgemerkt gebleven in politiek Den Haag.

Ondanks die constatering is minister Blok (Wonen) verheugd over de "historische hervorming" van de woningmarkt die het huidige kabinet heeft bereikt. Dit schrijft Blok in antwoord op verzoeken om informatie van de Tijdelijke Commissie Huizenprijzen.

De aandacht voor de hypotheekschulden is volgens de minister sindsdien wel toegenomen. Hij wijst op het ontstaan van de Bijleenregeling (2004), de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) en de verlaging van de overdrachtsbelasting (2012).

"Met het Begrotingsakkoord en Regeerakkoord is een historische hervorming van de woningmarkt bereikt", aldus Blok.

"Als gevolg wordt de annuïtaire hypotheekvorm naar verwachting weer het standaardproduct, net als dat het geval was voordat in de jaren negentig de financiële constructies werden geïntroduceerd die gericht waren op maximering van het fiscale voordeel."

Ten aanzien van het aanbod op de woningmarkt verwijst Blok naar de tweejaarlijkse bevolking- en huishoudensprognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek die een doorvertaling kent naar de regio's. Blok: "Er verstrijkt veel tijd tussen de het opstellen van prognoses, het maken van woningbouwafspraken op basis van de prognose en de realisatie daarvan. In de tussengelegen periode vinden er doorgaans veel ontwikkelingen plaats die niet van te voren waren voorzien, (...) dit kan leiden tot aanpassing van gemaakte afspraken. De uiteindelijke afspraken (...) zijn tot stand gekomen na een uitvoerige dialoog met andere overheden. Zowel provincies als gemeenten hebben de beschikking over eigen woningbehoefteprognoses."

(AMWeb)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.