Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Ook exen in overgangsregeling

dinsdag, 5 maart 2013

Echtparen die voor 31-12-2012 een echtscheidingsconvenant overeenkwamen, maar nog niet formeel zijn gescheiden, vallen onder het ‘overgangsrecht’. Dit zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Eerder was onduidelijk of partners die hun ex willen uitkopen gebruik kunnen maken van de overgangsregeling voor hypotheekaftrek.

Voor de strengere hypotheekregels sinds 01-01-2013 worden bestaande hypotheekgevers ontzien, evenals mensen die in 2012 al voor de koop van een woning hebben getekend en dus een ‘onherroepelijke schriftelijke overeenkomst’ hebben. Strikt juridisch is een scheidingsconvenant, met daarin afspraken over het overnemen van de gezamenlijke woning, niet ‘onherroepelijk’ omdat het geldt onder de opschortende voorwaarde van de formele echtscheiding.

Daarom zouden banken huiverig zijn om exen een hypotheek te verstrekken tegen de oude voorwaarden.

Dit hiaat in de overgangsregeling is gedicht volgens het ministerie: “Een echtscheidingsconvenant kan voor het overgangsrecht worden aangemerkt als onherroepelijk, mits er sprake is van een reële overeenkomst.”


Het convenant moet wel vóór 31-12-2012 tot stand zijn gekomen, en de (ver)koopprijs van de woning moet erin zijn genoemd. Ook moet de eigenwoningschuld van de echtelijke woning uiterlijk 2013 op naam zijn gesteld van de ex die deze overneemt. De vertrekkende ex die binnen een jaar een nieuw huis koopt, kan zijn helft van de eigenwoningschuld op de echtelijke woning opnieuw financieren volgens de oude regels. Daarboven moet annuïtair worden afgelost.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.