Financieel Adviescentrum
Nederland
De beste deals

Hypotheekportefeuilles worden kleiner

maandag, 28 januari 2013

In december 2012 was sprake van een netto toename van de hypotheekportefeuille van 900 miljoen euro. Volgens de banken werden in december relatief veel hypotheken afgesloten, omdat huishoudens anticipeerden op de nieuwe regelgeving omtrent hypotheken in het nieuwe jaar.

Op jaarbasis groeide de hypotheekportefeuille van banken in november en december nog steeds met ongeveer 1,5%, dit is echter een halvering ten opzichte van een jaar ervoor.

In vergelijking met een jaar ervoor was de hypotheekportefeuille eind 2012 ongeveer 8 miljard euro groter (+1,5%). Medio 2011 toen nog geen sprake was van afnemende groei bedroeg de jaarlijkse toename van de bancaire hypotheekportefeuille nog 17 miljard euro (+3,5%). Sindsdien is de groei gestaag afgenomen.

Al geruime tijd groeit de bancaire hypothecaire kredietverlening steeds langzamer. In november was de hypotheekportefeuille van banken zelfs kleiner dan de maand ervoor, zo blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank.

Nederlandse huishoudens hebben in november per saldo voor ruim 160 miljoen euro aan hypotheekschuld afgelost. Niet eerder was sinds de start van de statistiek in 2003 een netto aflossing van hypotheekschuld zichtbaar.

(Bron: InFinance)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.