Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Jaarlijkse WOZ bepaling valt weer in de bus

woensdag, 23 januari 2013

Deze en volgende maand krijgen de 7 miljoen huishoudens in ons land de jaarlijkse woningtaxatie weer in de bus, die als basis voor de gemeentelijke OZB-belasting dient.

Veel mensen hebben zich de afgelopen jaren groen en geel geërgerd aan de steeds stijgende WOZ-waarde van hun woning, die ten grondslag ligt aan de gehate Onroerendezaakbelasting (OZB), die gemeenten mogen heffen. Dat resulteerde de afgelopen jaren in een stortvloed van meer dan 200 000 bezwaarschriften. In de helft van de gevallen moest de gemeente de klagers in het gelijk stellen.

Gemeenten baseren hun waarderingen op gegevens van het Kadaster, uitgekristalliseerd in type woning, omvang, buurt en ligging en eigen gegevens, maar bezoeken de woningen niet altijd.

Bezwaar WOZ waardebepaling

Eigenaren van woningen met achterstallig onderhoud en bezitters van hele dure panden zijn kansrijk met een bezwaar als de gemeente de bovengemiddelde waardedaling niet de taxatie heeft meegenomen. Dat hoeft tegenwoordig niet altijd meer met een officieel bezwaarschrift, maar kan ook met een telefoontje naar het gemeentehuis.

Woningbezitters hoeven niet bang te zijn dat hun lagere WOZ-beschikking in handen van hun bank komt.

Het is niet zo dat de banken met deze gegevens naar de bewoners mogen stappen met de vraag of ze extra willen aflossen, zegt Ruud Kathmann, toezichthouder op de WOZ bij de Waarderingskamer.

"Dat is nadrukkelijk niet de bedoeling. Banken mogen de WOZ-waarde alleen gebruiken bij het verstrekken van nieuwe hypotheken", aldus Kathmann.

(bron: NU.nl)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.