Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

1e Kamer wil onderzoek naar hypotheekwijzigingen

dinsdag, 22 januari 2013

De Eerste Kamer heeft bij de stemming over de Wet herziening fiscaal regime eigen woning aangegeven dat de woningmarkt nog verder zal inzakken op grond van de nieuwe fiscale bepalingen met betrekking tot de renteaftrek. Dit is vooral het geval omdat potentiële huizenkopers door de stijgende hypotheeklasten bij verplicht annuitair aflossen minder snel een huis zullen kopen.
Senator Essers (CDA) heeft daarom een motie ingediend om de verplichte 100% annuïtaire aflossing te beperken tot 50% van de eigen woning schuld.

In deze motie wordt de regering verzocht uiterlijk eind januari 2013 aan het parlement te rapporteren over onder meer:
mogelijkheden om, met behoud van de door de het kabinet voorgenomen beperking van de hypotheekrente-aftrek voor nieuwe gevallen, toe te staan dat na 50 % aflossen van de lening de tweede 50 % alsnog ter vrije beoordeling staat van hypotheekgever en hypotheeknemer.


* mogelijkheden om de aflossing over een langere termijn dan de nu gebruikelijke 30 jaren te spreiden.
* mogelijkheden om energiebesparing in de woningvoorraad te stimuleren.

Zolang dit onderzoek loopt, blijven de nieuwe hypotheekregels overigens gewoon van kracht.

In een eerste reactie heeft minister Dijsselbloem afwijzend gereageerd.

Aan de oproep af te zien van de verplichting tot aflossing van de hele woninglening in de loop van dertig jaar wil minister Dijsselbloem van Financiën dan ook op voorhand geen gehoor geven. Dijsselbloem is bang voor een reactie vanuit Brussel als de nieuwe hypotheekrentemaatregelen nu al weer aanzienlijk worden verzacht. Het kabinet is ook niet gebaat met nu al weer een herziening van de nieuwe regels.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.