Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Hypotheekadvies bank goedkoper maar lager gewaardeerd

maandag, 21 januari 2013

Consumenten betalen bij grote banken minder voor hypotheekadvies, maar de kwaliteit van het advies is ook lager dan bij hypotheekketens en intermediairs. Dit blijkt uit een analyse van Independer.nl die gedurende drie jaar gegevens verzamelde over de prijs en kwaliteit van hypotheekadviseurs.

Doordat grote banken niet alleen verdienen aan het advies maar ook aan de producten, is hun advies vaak goedkoper dan van onafhankelijke adviseurs.

Afspraak maken met NVHP Hypothecair Planner?

Voor consumenten is het ook belangrijk te letten op de kwaliteit van het adviesproces: een goed advies kan tijdens de looptijd een besparing van duizenden euro’s opleveren, aldus Independer. Sinds 1 januari 2013 sturen adviseurs de klant een aparte rekening voor het advies dat ze geven.

Daardoor wordt de afweging prijs versus kwaliteit bij hypotheekadviseurs voor de consument steeds belangrijker.

Hypotheekketens en intermediairs betrekken hypotheken van verschillende banken en verzekeraars in hun advies en scoren (met gemiddeld 8,9 resp. 9,1) hoger op kwaliteit van het advies dan de bank (gemiddeld 8).

De klant betaalt voor dit advies wel een hogere prijs (gemiddeld 2.855 resp. 2.714 euro) dan bij een grote bank (gemiddeld 2.036 euro).

Bij hypotheekketens en intermediair is de gemiddelde prijs (deels) inclusief afsluitkosten voor overlijdensrisicoverzekering.


(bron:VVPOnline)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.