Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

Ouders tevreden over omgaan met geld door kind

donderdag, 17 januari 2013

Bijna de helft van de ouders vindt het soms, vaak of bijna altijd lastig om hun kind te leren omgaan met geld. Toch is twee derde tevreden over de manier waarop hun kind met geld omgaat. Als een kind bijsturing nodig heeft, heeft dat vaak te maken met de drang om te snel en te veel geld te willen uitgeven – aan onzinnige dingen …

Dat alles blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken onder ruim 500 ouders. Het onderzoek werd uitgevoerd ter gelegenheid van de Week van het geld 2012, die dit jaar als thema ‘Als ik later groot ben’ had meegekregen.

Ruim tachtig organisaties organiseerden gedurende de hele week activiteiten voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar. Wijzer in geldzaken lanceerde zelf onder meer een speciale ouderkrant, boordevol met (financiële opvoedings)tips, checklists en een ‘zakgeldcontract’.

Loslaten is lastig

Dat ouders het niet makkelijk vinden om kinderen te leren omgaan met geld, is misschien wel de belangrijkste conclusie uit het onderzoek. Hoe leer je een kind de waarde van geld? En wanneer moet je hem een stukje eigen verantwoordelijkheid geven? Ouders begrijpen dat zakgeld bedoeld is om van te leren, maar vinden het tegelijkertijd moeilijk toe te kijken als een kind verkeerde beslissingen neemt. Toch heeft bijna tachtig procent van de ouders zijn kind wel eens iets laten kopen waar ze zelf niet achter stonden. Het advies om kinderen vanaf een bepaalde leeftijd zakgeld te geven zodat ze leren omgaan met eigen geld, wordt door negen op de tien ouders opgevolgd. Wel krijgt een op de tien kinderen dit zakgeld onregelmatig. Een kwart krijgt het maandelijks, de helft krijgt het wekelijks.

‘Kinderen echte spaarders’

Zestig procent van de ouders vindt het belangrijk om hun kind(eren) mee te geven dat je pas iets kan kopen als je genoeg hebt gespaard. Dat de meeste kinderen een enorme spaarzin hebben, is in die zin misschien niet gek: bijna de helft van de ouders typeert zijn kind als ‘zuinig, een echte spaarder’. Bij twee op de tien kinderen past de typering 'geeft gemakkelijk geld uit, het is vaak op'.

(bron: VerbondVerzekeraars)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.