Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor alle generaties

Gevolgen nieuwe belastingwet voor uw kapitaalverzekering box 3

maandag, 7 januari 2013

U heeft een kapitaalverzekering die valt in box 3? U heeft dan een kapitaalverzekering waarmee u vermogen opbouwt. Dit vermogen valt nu volgens de belasting in box 3. In box 3 betaalt u over een gedeelte van uw vermogen geen belasting.

Over het restant betaalt u 1,2% belasting.

Gebruikt u uw kapitaalverzekering voor het aflossen van de hypotheek? Dan kan het voor u gunstig zijn om uw verzekering om te zetten naar box 1.

Mogelijke gevolgen aangepaste wetgeving


De regering heeft een nieuwe wet aangenomen. In deze wet staat dat u na 1 april 2013 uw kapitaalverzekering in box 3 niet meer kunt omzetten naar box 1. In box 1 heet dit een Kapitaal Verzekering Eigen Woning (KEW). Over de waarde van een KEW betaalt u tijdens de looptijd geen belasting.

Fictief voorbeeld van een specifieke situatie

Wim heeft in 2007 een huis gekocht. Om dit huis te kopen, heeft Wim € 150.000 geleend. Ook heeft hij een verzekering gekocht om zijn hypotheek op de einddatum af te lossen. In 2007 stond Wim voor de volgende keuze. De verzekering in box 3 plaatsen. Of in box 1, als een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW).

Wim had door zijn verhuizing weinig spaargeld. En er zat ook nog geen waarde in zijn verzekering. De keuze was toen eenvoudig. Wim koos ervoor zijn verzekering in box 3 te plaatsen. In box 3 geldt een vrijstelling van € 21.139 (2013). Daarom betaalt Wim de komende jaren geen belasting in box 3.

Wim bouwt in dertig jaar vermogen op in zijn verzekering door maandelijks premie in te leggen.

Wim volgt de waardeontwikkeling van zijn verzekering. Komt zijn totale vermogen boven de box 3 vrijstelling uit? Dan gaat Wim zijn verzekering omzetten naar een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW).

Zijn adviseur heeft hem verteld dat omzetting op elk moment mogelijk is. Wel moet hij dan voldoen aan een aantal fiscale voorwaarden. Zijn adviseur weet wat deze voorwaarden zijn. Voordeel na omzetting? Wim hoeft ook in de toekomst geen belasting te betalen over de waarde van zijn verzekering. En de uitkering op de einddatum? Die is belastingvrij tot een bedrag van € 157.000 (2013), maar nooit meer dan de hypotheek.

De nieuwe wet dwingt Wim om mogelijk nu te kiezen voor omzetting. Na 31 maart 2013 mag hij zijn verzekering niet meer omzetten naar een ‘Kapitaal Verzekering Eigen Woning’. Hij moet dus snel in actie komen. Wim maakt een afspraak met zijn adviseur om te kunnen bepalen of een omzetting naar een KEW zinvol is. Tijdens dat gesprek is het belangrijk dat zijn situatie goed in kaart wordt gebracht. Eventuele gewijzigde omstandigheden in zijn persoonlijke financiële situatie en financiële wensen spelen in dat gesprek een rol.
Dit is een voorbeeld.

Neem snel contact op met uw adviseur

In de nieuwe wet staat dat u tot 1 april 2013 uw kapitaalverzekering mag omzetten. Uw financieel adviseur kan voor u beoordelen of omzetting van uw verzekering naar box 1 (KEW) zinvol is. Dit is namelijk afhankelijk van uw persoonlijke financiële situatie en wensen. Ook uw gezinssituatie speelt hierbij een rol (partner en/of kinderen). Daarom adviseren wij u contact op te nemen met uw financieel adviseur. Hij kan u ook helpen met de aanvraag voor deze omzetting.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.