Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Oproep tot versoepeling hypotheekregels starters

vrijdag, 7 december 2012

Tijdens de algemene beschouwingen in de Eerste Kamer heeft VVD-senator en tevens Adfiz-voorzitter Loek Hermans ervoor gepleit de hypotheekregels voor starters op de woningmarkt te versoepelen.

Hermans vroeg zich af of de nieuwe regels waarbij nieuwe hypotheken per 1 januari meteen annuïtair en volledig moeten worden afgelost niet ‘remmend’ werken voor starters. De VVD’er denkt dat een systeem waarbij starters minder hoeven af te lossen beter is.

Minister Blok (Wonen) leek niet aan het plan te willen tornen, maar zei wel te willen nadenken over een soepeler behandeling van woningbezitters die hun aflossingsvrije hypotheek nog willen omzetten naar een spaarhypotheek, waarbij extra wordt afgelost.

Die mogelijkheid vervalt per 1 januari. Het kabinet overweegt nu de nieuwe regels later dan 1 januari 2013 in te laten gaan om huiseigenaren meer tijd te geven hun aflossingsvrije hypotheek om te zetten.

Het Verbond van Verzekeraars riep samen met VEH en de NVM de Eerste Kamer op niet in te stemmen met de kabinetsplannen voor de woningmarkt.

"Met name de verplichte volledige annuïtaire aflossing voor starters heeft desastreuze effecten en leidt amper tot verbetering van de financiële positie van het rijk."

Het Verbond heeft ook gepleit voor handhaving van de fiscale aftrekbaarheid van advieskosten bij lijfrenten en aov.

"Het schrappen van de aftrekbaarheid van advieskosten bij deze producten heeft tot gevolg dat advies duurder wordt voor klanten en het inwinnen van financieel advies dus juist minder toegankelijk."

(bron: VVPOnline)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.