Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Wijzigingen hypotheken 2013 nog geen wet

maandag, 26 november 2012

In de afgelopen maanden zijn er door het vorige kabinet al een aantal maatregelen aangekondigd die van invloed zijn op nieuwe en lopende hypotheken. Pas geleden zijn daar door het nieuwe kabinet een aantal aanvullende voornemens aan toegevoegd. Het is belangrijk om te weten dat dit voornemens van het kabinet zijn. Zoals het er nu naar uitziet, wordt het Belastingplan 2013 in december 2012 in de Tweede Kamer behandeld. Het is dus nog steeds onzeker of de voornemens een wettelijke status krijgen. Hieronder informeren wij u over enkele van deze voornemens. Zie ook nieuwsbrief - Rutte II en uw portemonnee

Let op: De onderstaande voorbeelden gelden alleen als de voornemens van het kabinet worden aangenomen. De opsomming is niet compleet.

Voornemen 1: beperking van de hypotheekrenteaftrek

Vanaf 1 januari 2013 wordt de aftrekbaarheid van de hypotheekrente beperkt. Om dan voor aftrek in aanmerking te komen, moeten nieuwe hypotheken die na 31 december 2012 passeren annuïtair of lineair worden afgelost. Het plan om vanaf 2014 de hypotheekrenteaftrek voor de hoogste inkomens geleidelijk af te bouwen, blijft bestaan. Vanaf 2014 gaat de maximale aftrek van 52% ieder jaar met een half procent omlaag. Dit betekent dat in 2014 de hypotheekrente kan worden afgetrokken tegen 51,5%, in 2015 tegen 51% enzovoort. In 2033 is het aftrekpercentage gelijk aan die van de 3e schijf IB, namelijk 42%. De opbrengst van het beperken van de hypotheekrenteaftrek wordt gebruikt om de derde belastingschijf te verlengen. Daardoor duurt het langer voordat iemand in de hoogste belastingschijf komt.

Voornemen 2: hoeveel mag een klant straks lenen?

Het kabinet wil dat straks alleen nog geld kan worden geleend voor de aanschaf van de woning zelf. Daarmee volgt het kabinet de afspraken uit het Lenteakkoord. De kosten koper mogen dus niet meer mee worden gefinancierd. Het maximale hypotheekbedrag wordt vanaf 2013 in zes gelijke jaarlijkse stappen teruggebracht van 106 procent naar 100 procent.

Voornemen 3: ministeriële regeling inkomenstoets

Het kabinet gaat een regeling opstellen voor het vaststellen van de inkomenscriteria en de maximale hoogte van de lening in verhouding tot de waarde van de woning. Deze nieuwe criteria vervangen de tot dusver bekende toetsnormen op basis van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF). Over de nieuwe toetsnormen wordt nog overlegd tussen de branche en het Ministerie van Financiën.

Voornemen 4: afschaffen KEW, SEW en BEW

Het kabinet overweegt om vanaf volgend jaar de vrijstelling van de volgende verzekeringen te laten vervallen:
• Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW);
• Spaarrekening Eigen Woning (SEW);
• Beleggingsrekening Eigen Woning (BEW).

Wat gaat veranderen?

Vanaf 2013 vervalt de KEW/SEW of BEW-vrijstelling. Het is dan voor nieuwe klanten niet meer mogelijk een nieuwe KEW/SEW of BEW te sluiten. Voor belastingplichtigen die in 2012 een kapitaalverzekering in Box 3 hebben, biedt het Belastingplan 2013 tot 1 april 2013 de mogelijkheid de kapitaalverzekering nog om te zetten naar een KEW/SEW of BEW. Voor de bestaande KEW/SEW of BEW klanten blijft de KEW-vrijstelling bestaan als:
• het verzekerd kapitaal of de afgesproken premie na 31 december 2012 niet is verhoogd, en;
• de looptijd van de KEW/SEW of BEW niet is verlengd.

Omzetten blijft mogelijk

In principe worden bestaande hypotheekvormen na 2013 gerespecteerd. Het afsluiten van een nieuwe KEW/SEW of BEW is echter niet meer mogelijk. Er is één uitzondering. Heeft de klant al (uiterlijk op 31 december 2012) een bestaande KEW/SEW of BEW? Dan mag de klant een nieuw product sluiten als voortzetting van het oude product (fiscaal geruisloze voortzetting).

Voornemen 5: restschuld als uw klant verhuist naar een huurwoning of koopwoning

In het regeerakkoord is opgenomen dat de rente op restschulden maximaal vijf jaar aftrekbaar blijft. Er ligt een voorstel van de Tweede Kamer om deze termijn te verlengen naar tien jaar.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.