Financieel Adviescentrum
Nederland
Persoonlijke service

KEW en verhuisregeling vervallen

vrijdag, 23 november 2012

In de nieuwe wet is vervallen de driejaarstermijn van de verhuisregeling voor bestaande huishoudens met een hypotheek. De reden hiervoor is als volgt.

Bij vervreemding van de eigen woning komt een KEW tot (al dan niet fictieve) uitkering. De verhuisregeling zorgt ervoor dat in dergelijke gevallen de hoogte van de vrijstelling wordt gecorrigeerd, indien de levensverzekering binnen drie jaar weer aan de voorwaarden voldoet voor een KEW.

Een belastingplichtige die, bijvoorbeeld, zijn eigen woning heeft verkocht, heeft op 31 december 2012 geen eigenwoningschuld en dus ook geen KEW. Dit betekent dat die belastingplichtige noch voor de eigenwoningschuld noch voor de KEW onder het overgangsrecht valt.

Bij de aanschaf van een nieuwe eigen woning zal de belastingplichtige onder het nieuwe recht een lening met een ten minste annuïtair aflossingsschema moeten aangaan.

Om die reden is er geen reden meer voor een uitkering uit een fiscaal gefaciliteerd product waarin gedurende die 30-jaarsperiode specifiek voor de aflossing van de lening is gespaard. Er is immers geen schuld meer om op af te lossen.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.