Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor het hele gezin

Check uw hypotheek spaarverzekering

vrijdag, 16 november 2012

In het verleden hebben hypotheekadviseurs in sommige gevallen geadviseerd om bij het afsluiten van de hypotheek de bijbehorende kapitaalverzekering (uiteindelijk bedoeld voor aflossing), niet in box 1 maar voorlopig in box 3 te laten. Dat werd gedaan door in de overeenkomst geen verplichting tot aflossing op te nemen. De uitkering mocht daardoor ook voor consumptieve doelen worden gebruikt. De kapitaalverzekering was niet belast zolang de waarde samen met het overige vermogen onder de vrijstelling in box 3 bleef. Nu verandert echter de wet. In principe kunnen na 31 december 2012 geen nieuwe kapitaalverzekeringen in box 1 meer worden ondergebracht. Dat betekent dat genoemde polissen ook niet meer naar box 1 kunnen worden overgeheveld als de waarde hoger wordt dan de vrijstelling in box 3. Voor deze polissen is daarom nu actie vereist. In de wet wordt nog wel een regeling opgenomen zodat u tot 1 april 2013 de tijd heeft om uw huidige polis nog om te zetten naar box 1.

Tip 1:

Neem zelf even contact op met uw adviseur als hij/zij dat nog niet gedaan heeft, zodat u zeker weet dat het in uw geval goed geregeld is/wordt.

Tip 2:

De vrijstelling in box 3 van 123.428 per persoon voor polissen van op 14 september 1999 bestaande polissen blijft gewoon bestaan. U moet bij deze oude polissen alleen in actie komen als het op te bouwen kapitaal hoger is dan 123.428 per persoon.


« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.