Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

Toekomstig nadeel ontbreken KEW-clausule

woensdag, 14 november 2012

Vele duizenden woningeigenaren met een spaar- of levenhypotheek wacht een fiscale strop zonder dat zij zich daarvan bewust zijn. Met die waarschuwing komen de Organisatie van Financiële Dienstverleners (OvFD) en het Verbond van Verzekeraars.

Volgens beide organisaties ontstaan onduidelijkheid en problemen voor consumenten en financieel adviseurs als de overheid de fiscale regels rondom deze hypotheken al per 1 januari wijzigt.

Als het aan het kabinet ligt, kunnen woningeigenaren vanaf volgend jaar hun spaar- of levenhypotheek niet meer overhevelen van box 3 naar box 1 (Kapitaalverzekering Eigen Woning). Dit betekent dat de woningeigenaar over de opgebouwde waarde van zo'n verzekering elk jaar 1,2% belasting moet betalen, voor het deel dat de fiscale vrijstelling (in box 3) overstijgt.

Bij een waarde die 50.000 euro boven de vrijstelling ligt, komt dit neer op 600 extra belasting per jaar.


Dit staat volgens OvFD en Verbond op gespannen voet met het kabinetstreven bestaande hypotheken ongemoeid te laten.

Als het voorstel wordt aangenomen, ontbreekt volgens de belangenorganisaties voldoende tijd voor goede advisering, informatievoorziening en eventuele aanpassingen. Het Verbond en de OvFD wijzen er op dat veel partijen het kabinet en de Kamer hebben opgeroepen een samenhangend pakket voor de woningmarkt in te voeren per 1 januari 2014 en af te zien van invoering van ingrijpende deelmaatregelen per 1 januari 2013.

Er is een breed pleidooi voor overgangsrecht als diverse deelmaatregelen toch al over anderhalve maand worden ingevoerd. Het Verbond en OvFD noemen het "zorgelijk en onbegrijpelijk" dat het kabinet de Tweede Kamer hebben laten weten geen redenen te zien om deze groep huiseigenaren tegemoet te komen.

(bron: AMWeb)

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.