Financieel Adviescentrum
Nederland
Kundig en transparant

WW 2014 gunstig voor werkgever nadelig voor werknemer

vrijdag, 9 november 2012

De vorige eeuw was vooral de WAO het probleemkindje van de sociale zekerheid. Te veel en te duur.

Inmiddels heeft de WIA het daglicht gezien en van probleemkind is de arbeidsongeschiktheidswet getransformeerd in lievelingskind.

De werkloosheidswet

Uit onderzoeken van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bleek vervolgens dat het niet goed ging met werknemers met flexibele contracten. Bij ziekte komen deze in de Ziektewet en blijken vervolgens veel langer ziek te zijn. En blijken ze vaker de WIA in te stromen dan werknemers met een vast dienstverband.

Daarom is onlangs de Ziektewet aangepast. Nu de wetgeving voor ziekte en arbeidsongeschiktheid op orde is, wordt het tijd om de volgende sociale verzekeringswet aan te pakken: de Werkloosheidswet is aan de beurt.

Duur van de WW wordt verkort in 2014

Tijdens een economische crisis zal het beroep op de WW normaal gesproken toenemen. Dat is voor de overheid niet handig, zeker niet als zij miljarden wil bezuinigen. Niet verwonderlijk dus, dat de WW onderwerp is in het onlangs gepresenteerde regeerakkoord van de VVD en de PvdA.

Het is de bedoeling van onze nieuwe machthebbers dat de WW duur verkort gaat worden. Van maximaal 3 jaar en 2 maanden nu, naar maximaal 2 jaar per 2014.

Opbouw WW-uitkering wordt ingeperkt

De duur van de WW-uitkering is afhankelijk van het arbeidsverleden, waarbij momenteel ieder gewerkt jaar telt voor een maand WW uitkering. Met een maximum van 38 maanden WW-uitkering.

Nieuwe opbouw WW-uitkering

De nieuwe opbouw betekent dat in de eerste tien jaar per gewerkt jaar één maand WW-uitkering wordt opgebouwd (dus maximaal 10 maanden) en daarna een halve maand per gewerkt jaar (dus in de volgende 10 jaren slechts 5 maanden opbouw).

De WW-uitkering blijft net als nu gebaseerd op het laatstverdiende loon, maar echter voor maximaal 12 maanden.

Daarna wordt een uitkering op basis van het minimumloon verstrekt. Nu 70% van het laatsverdiende (max dag-) loon.

Gevolgen voor de WIA-uitkering

De wijziging van de WW duur en opbouw zal ook effect hebben op de WIA.

Aan de lengte van de WW is namelijk de lengte van de loongerelateerde WGA-uitkering gekoppeld.

Voor toekomstig arbeidsongeschikte werknemers slecht nieuws.

Want zij vallen door de wijziging eerder terug in inkomen.

Voor werkgevers die deze toekomstige uitkering moeten financieren is het beter nieuws, want zij zullen minder betalen dan nu het geval is. Een steuntje in de rug tijdens economisch mindere tijden.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.