Financieel Adviescentrum
Nederland
Voor alle generaties

Bestaande NHG hypotheken zeer ongunstig bij verhuizen

dinsdag, 6 november 2012

Een consument die in 2013 verhuist mag zijn (bank)spaar- of aflossingsvrije hypotheek met NHG niet meenemen naar een volgende woning.

In plaats daarvan moet deze bestaande hypotheek verplicht annuïtair afgelost gaan worden. Doet deze consument dit niet en zet hij de oude hypotheek ongewijzigd voort, dan vervalt de NHG-garantie!

De nieuwe normen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) maken het zo voor circa een miljoen huizenbezitters praktisch onmogelijk om nog te verhuizen.

De nieuwe aflosverplichting voor bestaande hypotheken met NHG houdt in dat hypotheekgevers die gaan verhuizen, tot honderden euro’s per maand duurder uit zijn voor hun nieuwe woning.

Onderstaand treft u een rekenvoorbeeld:


Huizenkoper heeft een lopende hypotheek van 165.000 euro onder (huidige) NHG-voorwaarden. De hypotheek bestaat uit een spaarhypotheek van 90.000 euro en een aflossingsvrije hypotheek van 75.000 euro. In 2012 is een waarde van 8.000 euro opgebouwd in de spaarpolis. De bruto maandlast bedraagt 825 euro bij een rente van 5%.

In 2013 moet deze klant verhuizen voor zijn werk en koopt een vergelijkbare woning in de buurt van zijn nieuwe werk. De nieuwe hypotheek blijft 165.000 euro.

De consument wil de bestaande hypotheek meeverhuizen naar zijn nieuwe woning, inclusief de NHG-garantie.

Dat zou mogelijk moeten zijn omdat in het regeerakkoord is toegezegd dat bestaande hypotheken buiten schot blijven.

Nu blijkt dat dit voor NHG hypotheken niet het geval is heeft de bestaande hypotheeklant de volgende keuze:


1. De bestaande hypotheek omzetten naar een volledige annuïteitenhypotheek (met een looptijd van 23,5 jaar vanwege aftrekbaarheid van de rente). Omdat er al 8.000 euro opgebouwd is kan de waarde verpand worden. De overige hypotheek van 157.000 euro wordt met een annuïteitenhypotheek afgelost. De hypotheeklasten stijgen hierdoor met circa 200 euro per maand en zullen gedurende de looptijd verder toenemen.

2. Klant kan zijn bestaande hypotheek meenemen naar de nieuwe woning, maar dan zonder NHG. Dit zal betekenen dat hij een topfinanciering heeft, waardoor de renteopslag kan oplopen tot wel 1-procentpunt. Zelfs bij een gemiddelde renteopslag van 0,7 procentpunt betekent dit een toename van de bruto hypotheeklast van 100 euro per maand (netto 60 euro). Klant verliest dan de NHG-garantie in het geval van werkloosheid, echtscheiding, overlijden of arbeidsongeschiktheid.

« Terug naar nieuwsoverzicht
Nieuwsbrief
Meld u aan voor de nieuws- brief en blijft op de hoogte van het laatste nieuws.